Politika kvalitete

annapurna logo
POLITIKA

KVALITETE I SIGURNOSTI HRANE

ANNAPURNA je proizvodni obrt koji se bavi proizvodnjom ekoloških proizvoda na bazi soje i pšenice. Iza sebe imamo više od desetljeća iskustva u ekološkoj proizvodnji.
Vjerujemo da poboljšanjem kvalitete naše prehrane možemo utjecati na kvalitetu cjelokupnog našeg života. Mi u Annapurni nastojimo proizvesti proizvode koji su hranjivi, ukusni, ali prije svega zdravi i cjeloviti. Svaka faza proizvodnog procesa je strogo kontrolirana kroz primjenu HACCP sustava koji je sastavni dio kontrole naše proizvodnje kako bi osigurali higijensku proizvodnju, zdravstvenu ispravnost svojih proizvoda i najviši moguć stupanj kvalitete svojih usluga.

listVećina sastojaka koji se koriste u proizvodnji je certificiranog ekološkog podrijetla.
To znači da pri uzgoju sirovina nisu korištena umjetna gnojiva ni pesticidi. Naši proizvodi ne sadrže genetski modificirane sastojke, konzervanse, umjetne boje ni arome. Svi proizvodi posjeduju V-oznaku, internacionalni certifikat koji dokazuje da su proizvodi veganski i da ne sadrže sastojke životinjskog podrijetla.

Svaki zaposlenik našeg obrta mora biti upoznat s našom politikom kvalitete i sigurnosti hrane i prihvatiti je kao trajno načelo u obavljanju svojih radnih zadataka u obrtu. U ostvarenju ove politike imamo podršku naših zaposlenika, čija je osobna odgovornost nedjeljiva karika u lancu uspješnosti cjelokupnog sustava upravljanja kvalitetom i sigurnošću hrane.

Ključni elementi naše politike kvalitete i sigurnosti hrane su:

 • Poštivanje zakonskih zahtjeva koji se odnose na poslovanje obrta;
 • Primjenjivati HACCP načela u primjeni i održavanju sustava sigurnosti hrane;
 • Provoditi i stalno nadzirati potrebne higijenske uvjete rada u proizvodnji;
 • Poštivanje zahtjeva norme ISO 9001;
 • Poštivanje svih ostalih internih zahtjeva koje si obrt postavlja uz primjenu svih preventivnih mjera;
 • Provoditi pravovremeno, primjereno i redovito osposobljavanja za sve zaposlenike obrta iz područja sigurnosti hrane i kvalitete proizvoda.
 • Individualno pristupati našim kupcima u cilju što detaljnijeg upoznavanja njihovih potreba, zahtjeva i očekivanja, te pratiti njihovo zadovoljstvo i poduzimati mjere za održavanje i dizanje njihovog zadovoljstva;
 • Njegovanje partnerskih odnosa sa svim kupcima, dobavljačima i zaposlenicima;
 • Kontinuirano promišljamo i provodimo poboljšanja na učinkovitosti i djelotvornosti naših poslovnih procesa i HACCP sustava prateći nove i suvremenije mogućnosti proizvodnih procesa, kontrolu kvalitete sirovina, kontrolu kvalitete gotovog proizvoda;
 • Postavljati si jasne, mjerljive, vremenski ograničene i razumno ambiciozne ciljeve, te pratiti njihovo ostvarivanje.
 • Našu politiku kvalitete i sigurnosti hrane trajno preispitujemo kako bi u svakom trenutku bila primjerena djelatnosti našeg obrta.


Novaki, 01.07.2014.                                                            Miroslav Kuzmić, vlasnik obrta

Što je tofu?

Tofu u zdjeliciSoja i tofu jedni su od najvažnijih izvora bjelančevina biljnog podrijetla jer sadrže sve esencijalne aminokiseline koje su nužne za normalno funkcioniranje ljudskog organizma. Mnoge namirnice koje su bogate bjelančevinama (meso, grahorice, mliječni proizvodi) često su teško probavljive. Za razliku od njih, tofu je izrazito lagan za probavu jer su u procesu proizvodnje odstranjena vlakna i ugljikohidrati topivi u vodi. Zbog toga ga mogu konzumirati i mala djeca, starije osobe te osobe s probavnim smetnjama.

Tofu je idalna dijetalna namirnica. Ima nisku kalorijsku vrijednost - 100g proizvoda ima oko 130 kcal. Sadrži oko 15 g bjelančevina i samo 1 g ugljikohidrata. Ne sadrži kolesterol, nego čak pospješuje snižavanje kolesterola u organizmu. Sadrži željezo, fosfor, magnezij, cink, te vitamine B skupine i vitamin E.

Mnoga istraživanja potvrđuju da redovita konzumacija tofua i ostalih sojinih prerađevina doprinosi smanjenju mogućnosti od oboljenja od nekih bolesti kao što su rak dojke, rak prostate, visoki krvni tlak, srčana oboljenja itd.

Annapurna proizvodi Svježi tofu, Marinirani tofu, Tofu s povrćem, Tofu sa sezamom, Tofu grill, Dimljeni tofu, Dimljeni tofu s bosiljkom, Tofu burger s povrćem.

Što je seitan?

Slika seitana na tanjuruSeitan je japanski naziv za kuhani pšenični gluten. Na zapad je stigao s Dalekog istoka gdje je stoljećima bio tradicionalna hrana budista koji su u seitanu od davnina prepoznali kvalitetnu i hranjivu namirnicu.

Seitan sadrži visok udio bjelančevina i nizak udio masti. Tako 100 g seitana sadrži čak oko 23 g bjelančevina. Seitan je idealna dijetalna namirnica jer ima nisku kalorijsku virjednost i ne sadrži kolesterol. Prosječno 100 g proizvoda ima oko 116 kcal.

Seitan je dobar izvor željeza. 100 g seitana zadovoljava 6-10% dnevnog unosa vitamina C, tiamina, riboflavina, niacina i željeza. Seitan mariniran soja sosom sadrži sve esencijalne aminokiseline.

Seitan je namirnica kojom lako možemo zamijeniti meso u svakom jelu, kao što su sarma, odresci, ražnjići i sl.

Annapurna proizvodi Svježi seitan, Marinirani seitan, Seitan wok, Seitan grill, Dimljeni seitan.

Što je tempeh?

Slika tempehaTempeh se proizvodi od kuhane soje koja se, u procesu fermentacije, povezuje bjelkastom, vatastom plemenitom plijesnji (kultura Rhizopus oligosporus). Kvalitetan tempeh je obavijen bijelim micelijem, zrna soje su dobro povezana i blagog je i ugodnog mirisa. Sadrži samo 150 kcal na 100 g. Bogat je prirodnim vlaknima koja pospješuju i reguliraju probavu.

Tempeh je izvor ukusnih, visokokvalitetnih bjelančevina. U svježem tempehu postotak bjelančevina je veći od 20%, koliko nalazimo i u mesu. Za tempeh možemo reći da sadrži tzv. potpune bjelančevine jer sadrži svih osam esencijalnih aminokislina.

Važno je naglasiti da sadrži veliku količinu lizina, aminokiseline koja načešće nedostaje u žitaricama. Kombiniranjem tempeha i žitarica (idealno u omjeru 1:4) povećava se iskoristivost hranjivih sastojaka (u ovom slučaju aminokiselina) iz žitarica.

Tempeh sadrži vitamine A, B1, B2, B6, niacin te minerale magnezij, zink i željezo. Znanstvena istraživanja dokazala su da tempeh sadrži antibakterijska svojstva koja sprečavaju neke vrste oboljenja čime po svojstvima nalikuje penicilinu. Korištenjem tempeha u prehrani povećava se otpornost organizma na zarazne bolesti.

Annapurna tempeh

Što je soja jogurt?

soja jogurt u zdjeliciSoja jogurti su dobiveni fermentacijom sojinog mlijeka. Pri tome se koriste kulture koje ne sadrže sastojke životinjskog podrijetla, uključujući laktozu. Čvrste su teksture i bogatog blago kiselog okusa. Idealni su za osobe koje ne podnose laktozu ili za one koji ne konzumiraju mlječne proizvode.

Soja jogurti se mogu koristi u voćnim frapeima, kolačima i desertima, uz muesle...Vrlo su lagani, nisko kalorični i ne sadrže kolesterol.

Annapurna proizvodi tri vrste soja jogurta:

Soja jogurt, odlična zamjena za čvrsti mlječni jogurt

Soja ab jogurt, sadrži obilje probiotičkih kutura blagotvornih za probavu

Soja jogurt vanilija, blago kiseli desert s okusom vanilije

Vjerujemo da poboljšanjem kvalitete naše prehrane možemo utjecati na kvalitetu cjelokupnog našeg života. Mi u Annapurni nastojimo proizvesti proizvode koji su hranjivi, ukusni, ali prije svega dobri i za čovjeka i za prirodu.

Znakovi

Annapurna d.o.o.

Siget 18, Novaki
10431 Sv. Nedelja

T: 01/ 3385 533
F: 01/ 3385 534