Veganski blagdanski cheesecake

Veganski blagdanski cheesecake

Veganski blagdanski cheesecake

Veganski blagdanski cheesecake

Marina Brekalo s IG profila @brekalicious poznata i kao kreatorica mnogih sirovih slastica za koje se uvijek traži zalogaj više, donosi u ovom receptu svoju vegansku verziju ovog puta pečenog kolača. Kaže da je inače veliki ljubitelj Annapurna proizvoda, a jednako tako gaji ljubav prema veganskim sirevima za koje je napisala i kuharicu. Bilo je stoga za očekivati da će pripremiti nešto u verziji sa sirom, samo što u nizu cheeseva koji se nisu pekli, odlučila se za jedan zbog kojeg ćete htjeti uključiti pećnicu. Mi jesmo.
* Kalup 24cm

Sastojci za podlogu:

  • 2 šalice badema
  • 1 šalica zobenih pahuljica
  • 2 šalice mekih datulja
  • 2 žlice soja jogurt
  • 1 žličica cimeta u prahu
  • ½ šžličice đumbira u prahu
  • ½ žličice burbon vanilije u prahu
  • ¼ žličice mljevenog klinčića

Sastojci za nadjev:

  • 200g svježeg tofua Annapurna
  • 2 ½ šalice soja jogurta
  • ½ šalice maslaca od indijskih oraščića Annapurna
  • ¼ šalice prehrambenog kvasca
  • ¼ šalice aru praha
  • 1 šalica vode
  • ½ šalice javorovog sirupa ili nekog drugog zaslađivača
  • 2 žlice limunovog soka
  • 1 žličica burbon vanilije u prahu
  • korica limuna i prstohvat soli

Priprema:

Pripremite kalup za tortu, namastite ga i po želji obložite papirom.
Uključite pećnicu na 180 stupnjeva C i odmah još u hladnu pećnicu stavite pekač napunjen vodom.
Za podlogu sameljite bademe i zobene pahuljice u multipraktiku. Potom dodajte začine i nastavite blendati da se sve dobro izmiješa. Dodajte datulje i jogurt te nastavite blendati.
Kompaktnu smjesu utisnite u dno kalupa, poravnajte i podignite smjesu uz rub kalupa i oblikujte rub po želji, viši istanjeni ili niži deblji.
Odložite kalup sa strane dok pripremate nadjev.
Sve sastojke za nadjev stavite u blender i zaista samo kratko zblendajte, tek toliko da se smjesa poveže u kremu. Nemojte dugo blendati zbog strukture nadjeva.
Gotovi nadjev izlijte u kalup i stavite na rešetku u pećnici iznad pekača s vodom.
Zatvorite pećnicu i bez otvaranja pecite kolač daljnjih 30 minuta. Potom ugasite pećnicu i ostavite cheesecake još 10 minuta u zatvorenoj pećnici. Tek tada otvorite pećnicu, izvadite kolač van i ostavite da se ohladi daljnjih 30 minuta na sobnoj temperaturi. Potom kolač stavite u hladnjak daljnjih 12 sati da se ohladi i stisne u strukturu koju treba imati.
Tek nakon toga vremena cheesecake će biti spreman za serviranje.
Nemojte preskočiti ovakav način pečenja i hlađenja jer će isti utjecati na strukturu kreme kolača.
Dekorirajte ga po želji i poslužite.
Čuvajte ga u hladnjaku do pet dana.

Napomena:

1 šalica je 250ml
1 žlica je 15ml
1 žličica je 5ml