Musaka od leće, batata i dimljenog tempeha

Musaka od leće, batata i dimljenog tempeha

Musaka od leće, batata i dimljenog tempeha

Musaka je inače tradicionalno jelo koje se radi od slojeva povrća, krumpira ili mesa, a vrlo često je zahvalna jer ju možete kombinirati s različitim vrstama namirnica, dok je samo jelo zasitno. Isprobajte musaku u ovoj verziji jela s Annapurna tempehom i javite nam dojmove. Tempeh je fermentirani proizvod koji nastaje od kuhane soje. Recept donosi Barbara Medić s Instagram profila bio_by_barbara.

SASTOJCI za 2 porcije:

  • 1 manji ljubičasti luk
  • 2 zrna češnjaka
  • Peršin
  • maslinovo ulje
  • 2 mrkve
  • 1 mala tikvica
  • 1/2 šalice zelene leće
  • 1/2 dimljenog tempeha Annapurna
  • Passata od rajčice (oko 200 ml)
  • Mladi luk
  • Začini: sol, papar, dimljena paprika, chilli, list lovora, talijanska mješavina
  • 2-3 batata srednje veličine

Za preljev:

  • 100 ml biljnog vrhnja (zobeno npr)
  • 2 žlice veganskog jogurta
  • Žlica namaza od indijskih oraščića Annapurna
  • Sol i papar
  • 1 zrno češnjaka (naribano)
  • Sok od 1/2 limuna
  • Po želji naribati na vrh veganski parmezan

Priprema:

1. Leću skuhajte u slanoj vodi, dodajte jedan list lovora i kuhajte na laganoj vatri dok ne omekša pa procijedite (oko pola sata).
2. Na maslinovom ulju popržite sitno narezani ljubičasti luk, protisnuti češnjak, naribanu tikvicu i sitno naribanu mrkvu te u to dodajte skuhanu leću.
3. Dimljeni tempeh zdrobite prstima i dodajte ostalim sastojcima te popržite sve skupa još dvije minute. Zatim dodajte nekoliko žlica passate od rajčice, mljevenu dimljenu papriku, malo chilija, talijanske mješavine začina, svježe narezani peršin te sol i papar po želji i ostavite da lagano kuha još 10 min dok se sve ne poveže. Dodajte i malo vode ako je jako gusto.
4. Batate narežite na što tanje kolutove, malo posolite i nauljite maslinovim uljem.
5. U posudu za pečenje (koju ste prethodno premazali mješavinom maslinovog ulja i malo passate) slažite redom batate, pa smjesu od leće, pa batate, smjesu od leće i tako redom dok ne potrošite sve, s time da su na vrhu batati.
6. Pokrijte posudu za pečenje s folijom ili poklopcem (kako bi batati omekšali) te pecite na 200 stupnjeva oko 40 min.
7. Za to vrijeme promiješate sve sastojke za preljev i ostavite sa strane.
8. Nakon 40 min maknite foliju, provjerite jesu li batati dovoljno mekani, te prelijte preko musake preljev koji ste napravili, a po želji možete na vrh naribati veganski parmezan. Stavite peći otkriveno još 15 min kako bi se sve lijepo zapeklo i porumenilo. Kad izvadite iz pećnice pospite preko musake sitno narezani mladi luk. Poslužite toplo.