Musaka od leće, batata i dimljenog tempeha
Musaka je inače tradicionalno jelo koje se radi od slojeva povrća, krumpira ili mesa, a vrlo često je zahvalna jer ju možete kombinirati s različitim vrstama namirnica, dok je samo jelo zasitno. Isprobajte musaku u ovoj verziji jela s Annapurna tempehom i javite nam dojmove. Tempeh je fermentirani proizvod koji nastaje od kuhane soje. Recept donosi Barbara Medić s Instagram profila bio_by_barbara.
SASTOJCI za 2 porcije:
- 1 manji ljubičasti luk
- 2 zrna češnjaka
- Peršin
- maslinovo ulje
- 2 mrkve
- 1 mala tikvica
- 1/2 šalice zelene leće
- 1/2 dimljenog tempeha Annapurna
- Passata od rajčice (oko 200 ml)
- Mladi luk
- Začini: sol, papar, dimljena paprika, chilli, list lovora, talijanska mješavina
- 2-3 batata srednje veličine
Za preljev:
- 100 ml biljnog vrhnja (zobeno npr)
- 2 žlice veganskog jogurta
- Žlica namaza od indijskih oraščića Annapurna
- Sol i papar
- 1 zrno češnjaka (naribano)
- Sok od 1/2 limuna
- Po želji naribati na vrh veganski parmezan
Priprema:
1. Leću skuhajte u slanoj vodi, dodajte jedan list lovora i kuhajte na laganoj vatri dok ne omekša pa procijedite (oko pola sata).
2. Na maslinovom ulju popržite sitno narezani ljubičasti luk, protisnuti češnjak, naribanu tikvicu i sitno naribanu mrkvu te u to dodajte skuhanu leću.
3. Dimljeni tempeh zdrobite prstima i dodajte ostalim sastojcima te popržite sve skupa još dvije minute. Zatim dodajte nekoliko žlica passate od rajčice, mljevenu dimljenu papriku, malo chilija, talijanske mješavine začina, svježe narezani peršin te sol i papar po želji i ostavite da lagano kuha još 10 min dok se sve ne poveže. Dodajte i malo vode ako je jako gusto.
4. Batate narežite na što tanje kolutove, malo posolite i nauljite maslinovim uljem.
5. U posudu za pečenje (koju ste prethodno premazali mješavinom maslinovog ulja i malo passate) slažite redom batate, pa smjesu od leće, pa batate, smjesu od leće i tako redom dok ne potrošite sve, s time da su na vrhu batati.
6. Pokrijte posudu za pečenje s folijom ili poklopcem (kako bi batati omekšali) te pecite na 200 stupnjeva oko 40 min.
7. Za to vrijeme promiješate sve sastojke za preljev i ostavite sa strane.
8. Nakon 40 min maknite foliju, provjerite jesu li batati dovoljno mekani, te prelijte preko musake preljev koji ste napravili, a po želji možete na vrh naribati veganski parmezan. Stavite peći otkriveno još 15 min kako bi se sve lijepo zapeklo i porumenilo. Kad izvadite iz pećnice pospite preko musake sitno narezani mladi luk. Poslužite toplo.