Proteinski Annapurna Bolognese by Iva Janeš

bolonjez 1
bolonjez 2
bolonjez 3

Vrijeme pripreme: 40 min

Potrebni sastojci:

  • 1 šalica svježeg tofua
  • 1 šalica dimljenog tempeha
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1/2 luka
  • 1 režanj češnjak
  • 2 sitno rezane mrkvice
  • 1 stabljika sitno rezanog celera
  • 3 lista svježeg bosiljka ili 1 sušeni lovora
  • Kurkuma
  • Sol
  • 2 žlice slada
  • 1 žlica umeboshi octa
  • 2 šalice pasirane rajčice

Marinada za tofu i tempeh:

  • 1- 2 žlice tamarija
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1/2 žličice slatke paprike
  • 1 žličica začin za juhu
  • Malo papra
  • 2 žlice prženih bundevinih sjemenki

Priprema:

Tofu i tempeh usitnite viliciom i stavite u hermetičku posudu. Dodajte začine za marinadu, dobro izmiješajte te ostavite preko noći u frižideru.

Na maslinovom ulju kratko pržite luk uz malo soli, kurkumu i papar.

Dodajte sitno sjeckano povrće, češnjak i bosiljak ili lovor, prelite s malo vodom i kuhajte 5 minuta. Zatim dodajte mariniranu smjesu i kratko prokuhajte. Na kraju dodajte pasiranu rajčicu, slad i umeboshi.

*datuljin slad fino potamni smjesu pa možete dodati njega.

*ovo jelo možemo poslužiti kao Bolognese uz špagete, dio sačuvati za drugi dan pa napraviti musaku, možemo čak koristiti kao nadjev za pizzu.

Recept pripremila Iva Janeš, Zeleni život vege mama https://www.facebook.com/groups/646180848858200/