Tart od borovnica
Kremoznost ovom tartu od borovnica dodatno daje Annapurna maslac od indijskih oraščića za koji se baš jako morao kontrolirati da ga ne pojede na žlicu – kaže Juraj koji stoji iza IG profila zlicasecera I radi čijih slastica nam rastu zazubice.
Juraj kaže postupak možda djeluje dugotrajan zbog vremena hlađenja i zamrzavanja, ali vjerujte da se isplati. Također umjesto da radite male tartove, možete napraviti i jedan klasični veliki, no morat ćete prilagoditi količinu sastojaka.
Tart:
- 200 g pšeničnog brašna (kombinacija glatkog i oštrog, pola-pola)
- 100 g hladnog veganskog maslaca ili margarina
- 60 g brezinog šećera u prahu
Krema:
- 300 g borovnica
- 100 g brezinog šećera
- 120 g maslaca od indijskih oraščića
- 250 g čvrstog dijela kokosovog mlijeka
Preljev:
- ostatak sirupa od borovnice
Priprema:
1. Od sastojaka za tart umijesite prhko tijesto pa ga ostavite u hladnjaku da se stisne barem pola sata do sat vremena. Nakon toga tijesto razvaljajte i utisnite u male kalupe promjera 8 cm i pecite 15-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 170 °C. Kad su pečeni, ostavite ih da se dobro ohlade.
2. U loncu raskuhajte borovnice sa šećerom dok ne dobijete gušću tekućinu / sirup i pustite da se ohladi.
3. Mikserom izradite kokosovo mlijeko i maslac od indijskih oraščića pa im dodajte 2/3 sirupa od borovnice, a ostatak ostavite za preljev. Smjesu izlijte u okrugle silikonske kalupe i stavite u zamrzivač preko noći.
4. Smrznutu smjesu na kraju prelijte ostatkom sirupa od borovnice pa umetnite u košarice. Dalje tartove možete normalno držati u hladnjaku, nije potrebno zamrzavati.
*Od ove količine sastojaka dobit ćete 6 malih tartova promjera 8 cm.