Čoko naranča fudge kolač
Recept za jednostavan čoko naranča fudge kolač donosi Iva s IG profila zeleni_zivot_vege_mama. Kolač je bez glutena i bez pečenja te se radi u manjem kalupu.
Sastojci za podlogu:
- 80 g zobenog brašna – zob samljevena do brašna
- 40 g brašna od badema
- 2 žlice sirovog kakaa
- 1/4 žličice soli
- 1 žlica agavinog sirupa
- 1 žličica tekuće bio vanilije
- 3 žlice kokos ulja, otopiti
Sastojci za fudge sloj:
- 250 g mekanih datulja (Medjool)
- 2 – 3 pune žlice maslaca od lješnjaka ili indijskih oraščića
- 5-6 kapi jestivog ulja naranče
- Prstohvat soli
Sastojci za čokoladni sloj:
- 100 g crne bio čokolade
- 1 žličice kokos ulja
Postupak:
1. Sve sastojke za podlogu stavite u posudu i pomiješajte pa dodajte otopljeno ulje. Dobro utisnite u dno manje posude i stavite na kratko hlađenje u škrinju.
2. Očistite Medjool datulje od koštica i stavite ih u multipraktik, dodajte maslac i sol pa prvo provrtite na nižoj jačini mljevenja, zatim pojačajte brzinu da dobijete mrvičastu mekanu strukturu, dodajte ulje naranče i još malo provrtite da se ulje sjedini sa smjesom.
3. Na pari otopite crnu čokoladu uz dodatak ulja od kokosa za finu teksturu te prelijte preko kolača.
4. Prije rezanja, kolač svakako ostavite na sobnoj temperaturi ili zagrijte nož za lakše rezanje.