Vrijeme pripreme: 50 min
Potrebni sastojci:
- 200g raženog brašna
- 200g integralnog brašna
- 100g heljdinog brašna
- 250ml vode, tople (ne vruće)
- 2 žličice suhog kvasca
- 1 žličica meda (može i šećer)
- 3 žličice mljevenog lana
- 1 šačica narezanih oraha
- 1 Dimljeni tofu s bosiljkom
Priprema:
Pomiješajte tri vrste brašna u većoj zdjeli. Dodajte sol, suhi kvasac, lan i orahe. Zagrijte vodu, neka bude tek lagano topla. Postupno dodajte zagrijanu vodu, miješajući drvenom kuhačom. Kada dodate svu vodu i tijesto postane jednolično, počnite mijesiti rukama (ako je tijesto ljepljivo, dodajte malo brašna i umijesite ga). Kada se tijesto počne odvajati od posude, premjestite ga na ravnu površinu koju ste posipali brašnom i mijesite oko tri minute. Naribajte dimljeni tofu s bosiljkom, i dodajte nasjeckanu papriku, zarolajte. Tijesto stavite u kalup (veći okrugli ili četvrtasti) u kojem će se peći (prethodno ga obložite papirom za pečenje),prekrijte krpom i ostavite na toplom mjestu da se diže 30 minuta. Nakon 25 minuta otkako ste ostavili kruh da se diže upalite pećnicu na 200 stupnjeva. Za pet minuta smanjite na 180 stupnjeva i stavite kruh da se peče na srednjoj visini pećnice. Kruh izvadite iz kalupa, umotajte u čistu krpu i ostavite da se hladi na rešetci. Poslužite ga s tofu namazom od češnjaka.