Juha od bundeve s kremom od bijelog graha & spicy prženim kockicama tofua
Ovo je jedna od najfinijih juha ikad i nadamo se da ćete probati ovaj recept – jednostavan je i nevjerojatno ukusan, a sigurno ćete impresionirati goste i ukućane. Recept donosi Barbara Medić s IG profila bio_by_barbara.
Potrebni sastojci:
ZA JUHU:
- 1 luk
- 2 zrna češnjaka
- 1/2 muškatne bundeve
- 2 mrkve
- 3 žlice crvene leće
- Maslinovo ulje
- Sol
- Kurkuma 1/2 žličice
- Dimljena paprika 1/2 žličice
- Povrtna kocka
- List lovora
ZA TOFU:
- 1/2 dimljenog tofua Annapurna
- 1 žlica soja sosa
- 1 žlica Sriracha umaka
- Malo naribanog đumbira
- Žličicu agavinog sirupa
- Zrno češnjaka zgnječenog
- Krušne mrvice (oko 1 žlica)
ZA UMAK OD GRAHA:
- 1/2 limenke bijelog graha (bez tekućine)
- Žlica maslaca od indijskih oraščića Annapurna
- Sol i papar (po ukusu)
- Sok od 1/2 limuna
- Maslinovo ulje
Priprema:
ZA JUHU:
Popržiti luk i češnjak na maslinovom ulju par minuta, dodati narezanu bundevu i mrkvu, pržiti još par minuta. Dodati opranu crvenu leću, list lovora, žličicu kurkume, povrtnu kocku, malo soli i dimljenu papriku. Kuhati dok ne omekša, oko 15-20 min. Izmiksati u blenderu i dodati par kapi soka od limuna.
ZA TOFU:
Tofu narezati na male kockice. Sve ostale sastojke (osim krušnih mrvica) staviti u zdjelicu, dobro promiješati te marinirati tofu oko pola sata. Na kraju dodati krušne mrvice i sve skupa pržiti na malo ulja dok ne porumeni.
ZA UMAK OD GRAHA:
Sve sastojke izmiksati u blenderu i prebaciti u zdjelicu.
ZA POSLUŽIVANJE:
Vruću juhu stavite u zdjelicu, u sredinu stavite 2-3 žlice umaka od bijelog graha, te na vrh kockice prženog tofua. Pospite sitno nasjeckanim svježim peršinom.