Krumpir na bakalar + tofu “riba”
Veganska verzija popularnog krumpira s bakalarom dolazi bez bakalara ali okus ostaje isti, a za to su zaslužne nori alge i bijelo vino u kojem se krumpir kuha. Tofu koji se priprema za pohanje na određeni način, u konačnici doista rezultira kao dostojna zamjena za ribu u ovom popularnom jelu. Recept donosi Suzana Mušac s IG profila @My.vegan_love.
Potrebni sastojci:
SASTOJCI ZA KRUMPIR NA BAKALAR
- 500 g krumpira
- 1 veliki crveni luk
- 2 veća režnja češnjaka (ili više manjih)
- 1 žlica sjeckanog peršina
- 1/2 žlice koncentrata rajčice
- 1 žlica nori algi
- 1 žličica slatke crvene paprike
- Sol
- Papar
- Bio vegeta
- Oko 800 ml vode
- 50 ml bijelog vina
SASTOJCI ZA TOFU „RIBA“:
- 200 g Annapurna svježeg tofua
- 2 žlice tapioke
- 1 žlica soka od limuna
- Češnjak u prahu
- Sol
- Papar
- 2 žličice nori algi
Priprema:
Krumpir očistiti i narezati na ploške debljine 3 mm.
Na maslinovom ulju dinstati sitno nasjeckan crveni luk, dodati koncentrat rajčice, promiješati, dodati sitno nasjeckan češnjak i peršin, kada češnjak zamiriše ubaciti krumpir, sve začine i nori alge, ulijte vino, miješajte stalno oko jednu minutu da se krumpir ne zalijepi, uliti vodu i ostaviti da se kuha dok krumpir ne omekša. Ja sam kuhala oko 45 minuta na srednjoj vatri, ostavila sam da se krumpir malo duže kuha i poneki raspadne da se lijepo zgusne. Ostavite jelo da odmori 15-tak minuta da se okusi prožmu.
Tofu ocijedite od viška vode, rukama ga izlomite na nepravilne komadiće (ne premale), pokapajte ga sokom od limuna i pospite nori algama, ostavite ga malo da odmori dok se krumpir kuha.
U zdjelici pomiješajte tapioku, sol, papar i češnjak u granulama. Uvaljajte tofu, neka bude dobro obložen, i pržite ga na maslinovom ulju par minuta dok ne dobije zlatnu boju i hrskavu koricu.
Dodajte ga u tanjur sa krumpirom i uživajte! Dobar tek!