Krumpir na bakalar + tofu “riba”

Krumpir na bakalar + tofu “riba”

Krumpir na bakalar + tofu "riba"

Veganska verzija popularnog krumpira s bakalarom dolazi bez bakalara ali okus ostaje isti, a za to su zaslužne nori alge i bijelo vino u kojem se krumpir kuha. Tofu koji se priprema za pohanje na određeni način, u konačnici doista rezultira kao dostojna zamjena za ribu u ovom popularnom jelu. Recept donosi Suzana Mušac s IG profila @My.vegan_love.

Potrebni sastojci:

SASTOJCI ZA KRUMPIR NA BAKALAR

  • 500 g krumpira
  • 1 veliki crveni luk
  • 2 veća režnja češnjaka (ili više manjih)
  • 1 žlica sjeckanog peršina
  • 1/2 žlice koncentrata rajčice
  • 1 žlica nori algi
  • 1 žličica slatke crvene paprike
  • Sol
  • Papar
  • Bio vegeta
  • Oko 800 ml vode
  • 50 ml bijelog vina

SASTOJCI ZA TOFU „RIBA“:

  • 200 g Annapurna svježeg tofua
  • 2 žlice tapioke
  • 1 žlica soka od limuna
  • Češnjak u prahu
  • Sol
  • Papar
  • 2 žličice nori algi

Priprema:

Krumpir očistiti i narezati na ploške debljine 3 mm.
Na maslinovom ulju dinstati sitno nasjeckan crveni luk, dodati koncentrat rajčice, promiješati, dodati sitno nasjeckan češnjak i peršin, kada češnjak zamiriše ubaciti krumpir, sve začine i nori alge, ulijte vino, miješajte stalno oko jednu minutu da se krumpir ne zalijepi, uliti vodu i ostaviti da se kuha dok krumpir ne omekša. Ja sam kuhala oko 45 minuta na srednjoj vatri, ostavila sam da se krumpir malo duže kuha i poneki raspadne da se lijepo zgusne. Ostavite jelo da odmori 15-tak minuta da se okusi prožmu.

Tofu ocijedite od viška vode, rukama ga izlomite na nepravilne komadiće (ne premale), pokapajte ga sokom od limuna i pospite nori algama, ostavite ga malo da odmori dok se krumpir kuha.
U zdjelici pomiješajte tapioku, sol, papar i češnjak u granulama. Uvaljajte tofu, neka bude dobro obložen, i pržite ga na maslinovom ulju par minuta dok ne dobije zlatnu boju i hrskavu koricu.
Dodajte ga u tanjur sa krumpirom i uživajte! Dobar tek!