Musaka od tofua

Musaka od tofua

Musaka od tofua

Musaka je inače tradicionalno jelo koje se radi od slojeva povrća, krumpira ili mesa, a vrlo često je zahvalna jer ju možete raditi i od ostataka namirnica iz frižidera i dobiti ukusno bogato jelo. Suzana Mušac s IG profila @My.vegan_love je u ovom slučaju radila vegansku musaku u kojoj je zvijezda tofu, s time da možete kombinirati pola običnog i pola dimljenog tofua koji će donijeti dodatan okus jelu.

Potrebni sastojci:

Sastojci za musaku:

  • 200 g svježeg tofua
  • 200 g smeđih šampinjona
  • 30 g oraha
  • 1 crveni luk
  • 2 režnja češnjaka
  • 1/2 žličice koncentrata rajčice
  • 2 žlice pasirane rajčice
  • 1,5 žličica slatke crvene paprike (može i dimljene)
  • 1 žličica mix dalmatinskih začina
  • Chilli flakes
  • Sol
  • Papar
  • 7 krumpira srednje veličine

Sastojci za preljev:

  • 70 g indijskog oraščića (potopiti 1 sat u vrelu vodu)
  • 200 ml vode
  • 1 žlica nutritivnog kvasca
  • 1 žličica jabučnog octa
  • Sol
  • Papar
  • Malo kurkume za boju
  • Sve sastojke smiksati u blenderu i staviti sa strane.

Priprema:

Na maslinovom ulju dinstati sitno nasjeckan crveni luk, dodati sitno nasjeckane gljive i dinstati dok ne ispari voda iz gljiva. Dodati ocijeđeni i smrvljeni tofu, sve začine, pasiranu rajčicu i stalno miješati još par minuta na laganoj vatri. Kada je sva tekućina isparila, dodati sitno nasjeckane orahe, promiješati, provjeriti okus i maknuti sa vatre.

Krumpir narezati na ploške te ga posoliti. U tepsiju (25×25 cm) na dno složiti krumpir, dodati tofu i gljive, po vrhu poredati krumpir i preliti umakom. Peći u zagrijanoj pećnici na 200-220 stupnjeva prvih pola sata s folijom, zatim još 20-tak minuta bez kako bi krumpir na vrhu lijepo zapekao.