Musaka od tofua
Musaka je inače tradicionalno jelo koje se radi od slojeva povrća, krumpira ili mesa, a vrlo često je zahvalna jer ju možete raditi i od ostataka namirnica iz frižidera i dobiti ukusno bogato jelo. Suzana Mušac s IG profila @My.vegan_love je u ovom slučaju radila vegansku musaku u kojoj je zvijezda tofu, s time da možete kombinirati pola običnog i pola dimljenog tofua koji će donijeti dodatan okus jelu.
Potrebni sastojci:
Sastojci za musaku:
- 200 g svježeg tofua
- 200 g smeđih šampinjona
- 30 g oraha
- 1 crveni luk
- 2 režnja češnjaka
- 1/2 žličice koncentrata rajčice
- 2 žlice pasirane rajčice
- 1,5 žličica slatke crvene paprike (može i dimljene)
- 1 žličica mix dalmatinskih začina
- Chilli flakes
- Sol
- Papar
- 7 krumpira srednje veličine
Sastojci za preljev:
- 70 g indijskog oraščića (potopiti 1 sat u vrelu vodu)
- 200 ml vode
- 1 žlica nutritivnog kvasca
- 1 žličica jabučnog octa
- Sol
- Papar
- Malo kurkume za boju
- Sve sastojke smiksati u blenderu i staviti sa strane.
Priprema:
Na maslinovom ulju dinstati sitno nasjeckan crveni luk, dodati sitno nasjeckane gljive i dinstati dok ne ispari voda iz gljiva. Dodati ocijeđeni i smrvljeni tofu, sve začine, pasiranu rajčicu i stalno miješati još par minuta na laganoj vatri. Kada je sva tekućina isparila, dodati sitno nasjeckane orahe, promiješati, provjeriti okus i maknuti sa vatre.
Krumpir narezati na ploške te ga posoliti. U tepsiju (25×25 cm) na dno složiti krumpir, dodati tofu i gljive, po vrhu poredati krumpir i preliti umakom. Peći u zagrijanoj pećnici na 200-220 stupnjeva prvih pola sata s folijom, zatim još 20-tak minuta bez kako bi krumpir na vrhu lijepo zapekao.