Pastirska pita s tempehom i batatom

Pastirska pita s tempehom i batatom

Pastirska pita s tempehom i batatom

Pastirska pita koja se u originalu zove Shepard’s pie tradicionalno je irsko jelo koje se sastoji od mljevenog mesa, povrća i pirea od krumpira. U ovoj veganskoj verziji koju je napravila Martina Đođo s IG profila cookie.djo pastirska pita sadrži dimljeni tempeh i slatki krumpir, uz naravno, povrće. Nama se jako svidjela pa vam donosimo ideju za napraviti tradicionalno jelo u jednoj malo drugačijoj verziji.

Potrebni sastojci:

ZA PIRE OD BATATA:

  • 500 g batata
  • 1 i pol žličica soli
  • ½ žličice češnjaka u prahu
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice biljnog mlijeka

ZA PUNJENJE S TEMPEHOM:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 glavica luka
  • 1 mrkva
  • 150 g šampinjona
  • ½ šalice graška
  • 1 blok Annapurna dimljenog tempeha
  • 5 žlica pasirane rajčice
  • 2 žlice soja sosa
  • 1 žličica soli
  • ½ žličice paprike u prahu
  • ½ žličice kurkume

Priprema:

1. Batat očistiti, oprati, narezati i staviti u lonac. Uliti vodu, dodati žličicu soli i staviti da se kuha sve dok ne omekša. Kad je kuhano, skloniti s vatre i ocijediti.

2. U tavi ugrijati maslinovo ulje. Dodati nasjeckani luk, pola žličice soli i pirjati 3-4 minute. Zatim
dodati sitno nasjeckanu mrkvu, nastaviti pirjati. Nakon 5 minuta dodati narezane šampinjone i
grašak. Sve zajedno pirjati još 10 minuta uz povremeno miješanje. Rukama natrgati tempeh u tavu, dodati još pola žličice soli i peći 3-4 minute, a onda dodati rajčicu, soja sos i začine. Sve dobro promiješati, ugasiti nakon 2 minute i ostaviti da se malo hladi.

3. Zatim od batata napraviti pire. U lonac dodati ulje, mlijeko, pola žličice soli i češnjak u prahu pa sve ujediniti gnječilicom.

4. Vatrostalnu zdjelu malo podmazati maslinovim uljem. Smjesu s tempehom istresti u to i poravnati. Žlicom izvaditi pire od batata na površinu smjese, nježno rasporediti i poravnati. Staviti sve da se peče 20-25 minuta u pećnicu ugrijanu na 180 stupnjeva.
Poslužiti toplo.