Pastirska pita s tempehom i batatom
Pastirska pita koja se u originalu zove Shepard’s pie tradicionalno je irsko jelo koje se sastoji od mljevenog mesa, povrća i pirea od krumpira. U ovoj veganskoj verziji koju je napravila Martina Đođo s IG profila cookie.djo pastirska pita sadrži dimljeni tempeh i slatki krumpir, uz naravno, povrće. Nama se jako svidjela pa vam donosimo ideju za napraviti tradicionalno jelo u jednoj malo drugačijoj verziji.
Potrebni sastojci:
ZA PIRE OD BATATA:
- 500 g batata
- 1 i pol žličica soli
- ½ žličice češnjaka u prahu
- 3 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice biljnog mlijeka
ZA PUNJENJE S TEMPEHOM:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 glavica luka
- 1 mrkva
- 150 g šampinjona
- ½ šalice graška
- 1 blok Annapurna dimljenog tempeha
- 5 žlica pasirane rajčice
- 2 žlice soja sosa
- 1 žličica soli
- ½ žličice paprike u prahu
- ½ žličice kurkume
Priprema:
1. Batat očistiti, oprati, narezati i staviti u lonac. Uliti vodu, dodati žličicu soli i staviti da se kuha sve dok ne omekša. Kad je kuhano, skloniti s vatre i ocijediti.
2. U tavi ugrijati maslinovo ulje. Dodati nasjeckani luk, pola žličice soli i pirjati 3-4 minute. Zatim
dodati sitno nasjeckanu mrkvu, nastaviti pirjati. Nakon 5 minuta dodati narezane šampinjone i
grašak. Sve zajedno pirjati još 10 minuta uz povremeno miješanje. Rukama natrgati tempeh u tavu, dodati još pola žličice soli i peći 3-4 minute, a onda dodati rajčicu, soja sos i začine. Sve dobro promiješati, ugasiti nakon 2 minute i ostaviti da se malo hladi.
3. Zatim od batata napraviti pire. U lonac dodati ulje, mlijeko, pola žličice soli i češnjak u prahu pa sve ujediniti gnječilicom.
4. Vatrostalnu zdjelu malo podmazati maslinovim uljem. Smjesu s tempehom istresti u to i poravnati. Žlicom izvaditi pire od batata na površinu smjese, nježno rasporediti i poravnati. Staviti sve da se peče 20-25 minuta u pećnicu ugrijanu na 180 stupnjeva.
Poslužiti toplo.