Tempeh se proizvodi od kuhane soje koja se, u procesu fermentacije, povezuje bjelkastom, vatastom plemenitom plijesnji (kultura Rhizopus oligosporus). Kvalitetan tempeh je obavijen bijelim micelijem, zrna soje su dobro povezana i blagog je i ugodnog mirisa. Sadrži samo 150 kcal na 100 g. Bogat je prirodnim vlaknima koja pospješuju i reguliraju probavu.

Tempeh je izvor ukusnih, visokokvalitetnih bjelančevina. U svježem tempehu postotak bjelančevina je veći od 20%, koliko nalazimo i u mesu. Za tempeh možemo reći da sadrži tzv. potpune bjelančevine jer sadrži svih osam esencijalnih aminokislina.

Važno je naglasiti da sadrži veliku količinu lizina, aminokiseline koja načešće nedostaje u žitaricama. Kombiniranjem tempeha i žitarica (idealno u omjeru 1:4) povećava se iskoristivost hranjivih sastojaka (u ovom slučaju aminokiselina) iz žitarica.

Tempeh sadrži vitamine A, B1, B2, B6, niacin te minerale magnezij, zink i željezo. Znanstvena istraživanja dokazala su da tempeh sadrži antibakterijska svojstva koja sprečavaju neke vrste oboljenja čime po svojstvima nalikuje penicilinu. Korištenjem tempeha u prehrani povećava se otpornost organizma na zarazne bolesti.