Bezglutenski keksi s kikiriki maslacem
Martina s IG profila cookie.djo je prvotno zamislila ovaj recept kao pečene zobene kekse punjene kikiriki maslacem i umočene u čokoladu. Ali kaže da kada ih je krenula slagati, shvatila je da od zobenog brašna može dobiti jestivi cookie dough i da nema potrebe za pečenjem. Pogotovo ne ako su vani vrućine.
Sastojci:
- 150 g zobenog brašna
- 30 g otopljenog kokosovog ulja
- 30 g agavinog ili javorovog sirupa
- prstohvat soli
- 50 ml zobenog mlijeka
- 10-ak žličica Annapurna kikiriki maslaca
- 100 g tamne čokolade
Postupak:
1. U zdjeli pomiješati zobeno brašno, kokosovo ulje, sirup, sol i mlijeko. Dobro to izraditi špatulom ili rukom – treba nastati kugla tijesta.
2. Kuglu zatim razvaljati valjkom za tijesto na tanko, cca pola centimetra. Nožićem izrezati štapiće.
3. Svaki štapić dobro namazati kikiriki maslacem pa ih složiti na pladanj i staviti u zamrzivač na sat vremena.
4. Čokoladu otopiti na pari. Iz zamrzivača izvaditi štapiće pa ih skroz umočiti u čokoladu, vratiti na pladanj i staviti u frižider da se čokolada stisne. Kad se stisne – spremni su za klopanje.
Čuvati u frižideru.