Glazirani tofu s pečenim povrćem i hrskavim posipom
Salate su idealne za raditi kada nemate puno vremena ili imate sastojke u frižideru koje je potrebno što prije potrošiti. Jednu takvu bogatu salatu u veganskoj verziji pripremila je Nataša Rajčević s Instagram profila burbon_i_borovnice. Provjerite u receptu kako je Nataša napravila glazed tofu oko kojeg se slagao ostatak salate.
Sastojci za salatu:
- Manja hokaido tikva
- Manja glavica cvjetače
- 200 g kuhanog slanutka (ili iz konzerve)
- 200 g mladog krumpira
- 250 g svježeg Annapurna tofua
- 5 žlica sojinog umaka
- 1 žlica tekućeg dima
Sastojci za glazuru:
- 1 žlica javorovog sirupa
- 1 žlica veganskog maslaca
- 1 žlica maslaca od badema
- 3 žlice vode
- 1 žlica senfa
- 3 režnja češnjaka, naribana
Sastojci za posip:
- 2 žlice indijskih oraščića
- 2 žlice pekan oraha
- 2 žlice badema
- 2 žlice lješnjaka
- 1 žlica sojinog umaka
- Prstohvat čilija
- Prstohvat crvene dimljene paprike
Za posluživanje:
- 150 g kuhane leće
Priprema:
1. Prvo napravite hrskavi posip od orašastih plodova. Na suhoj tavi lagano tostirajte indijske oraščiće, orahe, lješnjake i bademe pa dodajte sojin umak, čili i dimljenu papriku. Miješajući tostirajte još minutu, pazite da vam ne zagori. Odmah sklonite s tave i pustite da se ohladi.
2. Tofu pritisnite između kuhinjskih ručnika kako biste izvukli višak vode. Prepolovite ga na dva komada pa još jednom malo omotajte u kuhinjske ručnike. S jedne strane svakog komada nožem napravite dijamantni uzorak (pazite da ne zarežete do kraja). Pomiješajte sojin umak i tekući dim pa marinirajte tofu barem 1 sat, ili čak preko noći.
3. Tikvu očistite i narežite na manje fete. Cvjetaču razlomite na manje cvjetove. Krumpir narežite na pola (ili na četvrtine, ovisno o veličini). Slanutak procijedite i osušite papirnatim ručnikom. Povrće i slanutak prelijte maslinovim uljem, posolite i začinite po želji (Ja sam koristila crvenu dimljenu papriku, chili i origano)
4. Na posudu za pečenje posložite slanutak i povrće u jednom sloju pa dodajte i tofu. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, oko 30 minuta, dok povrće ne omekša a tofu ne dobije zlatno/smeđu koricu.
5. U međuvremenu napravite glazuru za tofu. U manji lončić dodajte javorov sirup, oba maslaca, vodu, ribani češnjak i senf. Na laganoj vatri dovedite do vrenja i kuhajte oko 2 minute, neprestano miješajući.
6. Pečeno povrće i tofu izvadite iz pećnice pa tofu prebacite u manju posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje. Prelijte dobivenom glazurom i vratite u pećnicu. Pecite dodatnih 5-7 minuta.
7. Izvadite iz pećnice i poslužite s pečenim povrćem, kuhanom lećom i hrskavim orašastim plodovima.