Veganska sarma
Sarma je jedno od onih jela koje se može raditi na razne načine, zavisno o željama i ukusima. Tako je i Melita Matičević Vukasović s IG profila @kuhas_melita radila sarmu u dvije verzije, a jedna je bila veganska s Annapurna dimljenim tofuom. Upravo je on zaslužan za pozitivne komentare njenih ukućana koji su rekli da je veganska sarma: „topina!“. Jeste li i vi već isprobali sarmu u veganskoj verziji? Melita nam je dala recept i svakako isprobavamo ovu verziju.
Sastojci za sarmu:
- -1 glavica kiselog kupusa
- -400 g dimljenog tofua @annapurna.hr
- -100 g oraha
- -100 g zelene leće
- -100 g sirove heljde
- -100 g riže
- – povrće: 1 veća glavica luka, mrkva, roga paprika, korijen celera, malo bijelog luka
- – začini po želji (sol, dimljena slatka paprika, kajenski papar ili ljuta parika, papar crni, bijeli ili šareni, Jaggety)
Sastojci za umak:
- -1 l pasirane rajčice
- -1 l vode
- -3 lovor lista (začina po potrebi)
- (tko voli gušće može na kraju kuhanja otopiti 1 jušnu žlicu kukuruznog škroba (Gustin) u 1 dcl hladne vode)
Priprema:
1. Preko noći natopiti orahe, sirovu heljdu i leću (ili barem 4 sata).
2. Rižu isprati kroz cjediljku. Otkinuti listove kupusa, stanjiti nožićem zadebljani dio radi lakšeg motanja.
3. Potopiti listove u toplu vodu da otpuste višak kiseline.
4. U blenderu usitniti povrće pa usitniti tofu. Sve sjediniti i motati sarme.
5. Na dno lonca složiti korjenaste dijelove kupusa i na njih slagati sarme.
6. Preliti tekućinom rajčice, vode i malo začina. Pritisnuti lagano nekom daščicom ili poklopcem. Kuhati oko sat i pol vremena. Tko voli gušći umak može umiješati žlicu kukuruznog škroba sa 1 dcl hladne vode i zaliti sarmu na samom kraju kuhanja. Protresti lonac i kuhati još 5 min na tihoj vatri.
Poslužiti uz omiljeni kruh, pire krumpir ili palentu.