Vege sarma jedne Ličanke

Vege sarma jedne Ličanke

Vege sarma jedne Ličanke

Veganska sarma po receptu Anite Pocrnić s IG profila @anitasjourney_ sadrži dimljeni tofu koji okusom lijepo nadopunjuje ostale sastojke. Annapurna tofu je jedan od omiljenih Anitinih proizvoda koje rado kombinira u tradicionalnim ličkim jelima u veganskoj verziji. Tako se u receptu tradicionalnog ličkog jela s palentom i kiselim kupusom pronašla Annapurna Stellina kobasica, dok je lički gulaš radila sa seitanom. U ovoj sarmi (u Anitinoj verziji) bitan sastojak su i orasi.

„ Znam, znam… sigurno moji Ličani imaju predrasude, no ova verzija sarme je fina, kao i sve ostalo dosad što sam probala bez mesa!“ – zaključuje Anita.

Svakako isprobajte recept!

Sastojci: za smjesu za 10-ak sarmi:

  • Glavica kiselog kupusa
  • 200 g dimljenog tofua
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 mrkve
  • Malo celera
  • Peršin
  • Šalica riže (natopljene preko noći)
  • Pola šalice sitno nasjeckanih oraha
  • 2 žličice soli
  • Papar
  • 1 žličica dimljene paprike
  • Lovorov list
  • Passata rajčica
  • Voda

Priprema:

Ugrijte malo maslinovog ulja te pirjajte luk i češnjak s malo soli. Dodajte sitno naribano povrće i vilicom usitnjen dimljeni tofu. Miješajte dok se okusi ne povežu. Uklonite s vatre, pa dodajte prethodno namočenu rižu. Promiješajte i dodajte sjeckani peršin i začine, a na kraju sitno sjeckane orahe. Napunite listove kupusa smjesom, oblikujte sarme i posložite ih u lonac. Sarme prelijte smjesom passate i vode te dodajte lovor. Kad provrije, poklopite i smanjite temperaturu. Ostavite da se krčka 45 do 60 minuta (ovisno o kupusu). Dobar tek!