Vege sarma jedne Ličanke
Veganska sarma po receptu Anite Pocrnić s IG profila @anitasjourney_ sadrži dimljeni tofu koji okusom lijepo nadopunjuje ostale sastojke. Annapurna tofu je jedan od omiljenih Anitinih proizvoda koje rado kombinira u tradicionalnim ličkim jelima u veganskoj verziji. Tako se u receptu tradicionalnog ličkog jela s palentom i kiselim kupusom pronašla Annapurna Stellina kobasica, dok je lički gulaš radila sa seitanom. U ovoj sarmi (u Anitinoj verziji) bitan sastojak su i orasi.
„ Znam, znam… sigurno moji Ličani imaju predrasude, no ova verzija sarme je fina, kao i sve ostalo dosad što sam probala bez mesa!“ – zaključuje Anita.
Svakako isprobajte recept!
Sastojci: za smjesu za 10-ak sarmi:
- Glavica kiselog kupusa
- 200 g dimljenog tofua
- 1 luk
- 2 češnja češnjaka
- 2 mrkve
- Malo celera
- Peršin
- Šalica riže (natopljene preko noći)
- Pola šalice sitno nasjeckanih oraha
- 2 žličice soli
- Papar
- 1 žličica dimljene paprike
- Lovorov list
- Passata rajčica
- Voda
Priprema:
Ugrijte malo maslinovog ulja te pirjajte luk i češnjak s malo soli. Dodajte sitno naribano povrće i vilicom usitnjen dimljeni tofu. Miješajte dok se okusi ne povežu. Uklonite s vatre, pa dodajte prethodno namočenu rižu. Promiješajte i dodajte sjeckani peršin i začine, a na kraju sitno sjeckane orahe. Napunite listove kupusa smjesom, oblikujte sarme i posložite ih u lonac. Sarme prelijte smjesom passate i vode te dodajte lovor. Kad provrije, poklopite i smanjite temperaturu. Ostavite da se krčka 45 do 60 minuta (ovisno o kupusu). Dobar tek!