Jednostavna veganska sarma sa samo tri sastojka

Jednostavna veganska sarma sa samo tri sastojka

Jednostavna veganska sarma sa samo tri sastojka

Sarma je jelo koje se tradicionalno jede za blagdane, a neku ju pripremaju oko Nove godine taman da unesu malo balansa slasticama i bogatoj božićnoj trpezi. Prednost ovog jela je što može trajati i do nekoliko dana. Suzani Mušac s IG profila @my_vegan.love ovo je prva veganska sarma ali je svakako inovativna jer sadrži samo tri sastojka – tofu, rižu i orahe.
Suzana je htjela malo pojednostaviti recept jer kaže da joj je previše svega u tim sarmama. Zaista, apsolutno ništa više ne treba za savršenu, ukusnu i sočnu vegansku sarmu.

* količina sastojaka je za 8 komada veganskih sarmi

Sastojci za sarmu:

  • 1 paket mix listova kupusa/rezanog kupusa za sarme
  • 200 g Annapurna dimljenog tofua
  • 100 g Annapurna običnog tofua
  • 100 g riže
  • 50 g oraha
  • 1 veći crveni luk
  • 3 režnja češnjaka
  • 1,5 žlica koncentrata rajčice
  • Sol
  • Papar
  • 1,5 žličica dimljene crvene paprike
  • Bio vegeta
  • Miks dalmatinskih začina
  • 50 ml pasirane rajčice
  • 100 ml vode

Sastojci za umak

  • 100 ml pasirane rajčice
  • 2 žličice tapioke
  • Začini
  • Voda

Priprema:

Listove kupusa i rezani kupus operite i stavite sa strane.
100 g dimljenog tofua i isto toliko običnog smrvite rukama što sitnije. Orahe usitnite u sjeckalici.
Na maslinovom ulju popržite sitno nasjeckan crveni luk, dodajte tofu i orahe, smanjite vatru pa dodajte začine, koncentrat rajčice i sitno nasjeckani češnjak; malo promiješajte i dodajte rižu, pasiranu rajčicu i vodu te ostavite na laganoj vatri nekoliko minuta dok se smjesa malo ne zgusne; povremeno miješajte.

Pripremite listove kupusa tako da deblji dio na dnu lista malo odrežete radi lakšeg motanja sarme. U lonac na dno stavite dio rezanog kupusa.
Sada uzmite list kupusa, blizu tog odrezanog dijela stavite 2 žlice nadjeva, preklopite krajeve prema unutra kao tortilju i zamotajte sarmu. Stavite ju u lonac, polegnutu s krajevima prema dolje da vam se ne odmota kod kuhanja.
Ponovite postupak dok ne potrošite cijelu smjesu.
Poželjno ih je raditi u loncu u kojem sarmu mogu stajati što zbijenije. Ostatak dimljenog tofua narežite na deblje ploške i stavite između sarmi.
Preostali dio narezanog kupusa stavite na vrh, dodajte pasiranu rajčicu i vodu tek toliko da prekrije sarme.
Kuhajte na laganoj vatri oko 45 minuta, a u sredini kuhanja dodajte razmućenu tapioku s pola žličice dimljene paprike. Ja sam dodala još malo papra i vegete… i pazite da dodajete vode po potrebi.