Jednostavna veganska sarma sa samo tri sastojka
Sarma je jelo koje se tradicionalno jede za blagdane, a neku ju pripremaju oko Nove godine taman da unesu malo balansa slasticama i bogatoj božićnoj trpezi. Prednost ovog jela je što može trajati i do nekoliko dana. Suzani Mušac s IG profila @my_vegan.love ovo je prva veganska sarma ali je svakako inovativna jer sadrži samo tri sastojka – tofu, rižu i orahe.
Suzana je htjela malo pojednostaviti recept jer kaže da joj je previše svega u tim sarmama. Zaista, apsolutno ništa više ne treba za savršenu, ukusnu i sočnu vegansku sarmu.
* količina sastojaka je za 8 komada veganskih sarmi
Sastojci za sarmu:
- 1 paket mix listova kupusa/rezanog kupusa za sarme
- 200 g Annapurna dimljenog tofua
- 100 g Annapurna običnog tofua
- 100 g riže
- 50 g oraha
- 1 veći crveni luk
- 3 režnja češnjaka
- 1,5 žlica koncentrata rajčice
- Sol
- Papar
- 1,5 žličica dimljene crvene paprike
- Bio vegeta
- Miks dalmatinskih začina
- 50 ml pasirane rajčice
- 100 ml vode
Sastojci za umak
- 100 ml pasirane rajčice
- 2 žličice tapioke
- Začini
- Voda
Priprema:
Listove kupusa i rezani kupus operite i stavite sa strane.
100 g dimljenog tofua i isto toliko običnog smrvite rukama što sitnije. Orahe usitnite u sjeckalici.
Na maslinovom ulju popržite sitno nasjeckan crveni luk, dodajte tofu i orahe, smanjite vatru pa dodajte začine, koncentrat rajčice i sitno nasjeckani češnjak; malo promiješajte i dodajte rižu, pasiranu rajčicu i vodu te ostavite na laganoj vatri nekoliko minuta dok se smjesa malo ne zgusne; povremeno miješajte.
Pripremite listove kupusa tako da deblji dio na dnu lista malo odrežete radi lakšeg motanja sarme. U lonac na dno stavite dio rezanog kupusa.
Sada uzmite list kupusa, blizu tog odrezanog dijela stavite 2 žlice nadjeva, preklopite krajeve prema unutra kao tortilju i zamotajte sarmu. Stavite ju u lonac, polegnutu s krajevima prema dolje da vam se ne odmota kod kuhanja.
Ponovite postupak dok ne potrošite cijelu smjesu.
Poželjno ih je raditi u loncu u kojem sarmu mogu stajati što zbijenije. Ostatak dimljenog tofua narežite na deblje ploške i stavite između sarmi.
Preostali dio narezanog kupusa stavite na vrh, dodajte pasiranu rajčicu i vodu tek toliko da prekrije sarme.
Kuhajte na laganoj vatri oko 45 minuta, a u sredini kuhanja dodajte razmućenu tapioku s pola žličice dimljene paprike. Ja sam dodala još malo papra i vegete… i pazite da dodajete vode po potrebi.