Knedle bez glutena sa šljivama i bademima
Knedle su poznata slastica koja se tradicionalno radi sa šljivama. U ovom receptu Martina Đođo s IG profila cookie.djo donosi nekoliko twistova. Prvi je taj što se ove knedle rade s brašnom bez glutena. Drugi, šljive se pune Annapurna bogatim maslacem od 100 % badema. I upravo on daje jednu novu dimenziju i dubinu ovom standardnom jelu, donoseći novu paletu okusa. Martina kaže da bez obzira što je smjesu radila s bezglutenskim brašnom, ono je i dalje bilo podatno za raditi knedle.
Potrebni sastojci:
- 500 g krumpira (oguljena masa)
- 80 g brašna (koristila sam gluten free mix)
- prstohvat soli
- prstohvat sode bikarbone
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žlica javorovog sirupa
- 2 žlice veganskog jogurta
- šljive (8-10 kom)
- maslac od badema
Priprema:
Krumpire narezati na kockice i skuhati u slanoj vodi. Pustiti da se ohlade. Usitniti vilicom ili spravicom za pravljenje pire krumpira tzv. temfalicom. Nemojte koristiti štapni mikser jer on napravi kremu, a to nam ne odgovara.
Šljivama maknuti košticu pa ih napuniti maslacem od badema.
U usitnjeni krumpir dodati brašno, sodu, ulje, javorov sirup i jogurt. Zamijesiti tijesto. Uzeti šaku tijesta, napraviti kuglicu, spljoštiti je, staviti napunjenu šljivu u sredinu pa tijestom obgrliti šljivu i valjati među dlanovima da nastane lijepa loptica. Ponavljati dok se sve ne potroši.
U velikom loncu zagrijati vodu s malo soli do ključanja. Zatim smanjiti na laganu vatru i ubaciti knedle (najbolje u dvije ture). Kuhati 15-ak minuta odnosno dok ne isplivaju.
Ove GF knedle možete poslužiti i tradicionalno s (veganskim) vrhnjem, prezlama ili posute smeđim šećerom i cimetom (kao što je na slici).