Mramorni kuglof od naranče i badema

Mramorni kuglof od naranče i badema

Mramorni kuglof od naranče i badema

Kuglof, panetttone, biskupski kruh i slični biskvitni kolači su često na blagdanskom stolu. Martina Đođo s IG profila @cookie.djo donosi nam jednu malo drugačiju verziju omiljene slastice u obliku kuglofa. Osim što je praktičan i jednostavan za napraviti, okusom je idealan za blagdane radi sastojaka kao što su naranča i badem. U ovom slučaju dubinu okusa daje i Annapurnin maslac od badema. Kuglof je napravljen u veganskoj verziji.

SASTOJCI ZA ŽUTI BISKVIT

  • – 200 g glatkog brašna
  • – 2 žličice (9 g) praška za pecivo
  • – 1 paketić (10 g) vanilin šećera
  • – 70 g šećera (svijetli smeđi šećer)
  • – 3 žlice suncokretovog ulja
  • – 1 žličica Annapurna maslaca od badema
  • – Naribana korica jedne naranče
  • – Iscijeđeni sok jedne naranče (100 ml)
  • – 100 ml vode (količina sok + voda treba biti 200 ml, pa ovisno o tome koliko ispadne soka treba prilagoditi količinu vode)

SASTOJCI ZA SMEĐI BISKVIT

  • – 170 g glatkog brašna
  • – 25 g kakaa u prahu
  • – 2 žličice (9 g) praška za pecivo
  • – 1 paketić (10 g) vanilin šećera
  • – 70 g šećera (svijetli smeđi šećer)
  • – 3 žlice suncokretovog ulja
  • – 1 Annapurna maslaca od badema
  • – ½ žličice jabučnog octa
  • – 200 ml vode

Priprema:

Upaliti pećnicu da se grije na 180 stupnjeva (165 ako koristite ventilator). Pripremiti kalup za
kuglof i dvije zdjele. U jednu zdjelu staviti sve suhe sastojke za žuti biskvit, a u drugu za smeđi te pomiješati sastojke u svakoj zdjeli.

U zdjelu za žuti biskvit naribati koricu naranče. Iscijediti sok naranče, izliti ga u mjernu posudu i doliti vode tako da ispadne ukupno 200 ml. Zatim dodati maslac od badema te vodu sa sokom od naranče pa izraditi mikserom u glatku smjesu.

U zdjelu za smeđi biskvit dodati ulje i maslac od badema, pola žličice jabučnog octa i 200 ml vode. Također izraditi mikserom u glatku smjesu.

Kalup za kuglof nauljiti ili blago premazati margarinom. Žlicama naizmjence stavljati smeđu i
žutu smjesu u kalup tako da se dobije mramorni uzorak. Peći 35 minuta (prije vađenja testirati
čačkalicom je li pečeno). Nakon pečenja ostaviti u kalupu 20 minuta pa okrenuti i izvaditi. Pustiti da se skroz ohladi prije rezanja.