Ne tako obične palačinke (od bundeve)

Ne tako obične palačinke (od bundeve)

Ne tako obične palačinke (od bundeve)

Pahuljaste palačinke koje se tope u ustima možete dobiti ako smjesu radite od bundeve. Tako barem tvrdi Iva Janeš s IG profila zeleni_zivot_vege_mama. Još jedan tajni sastojak njihove prozračnosti je aquafaba koja je odlična zamjena za ulogu bjelanjka, odnosno daje dodatnu mekoću. Vodicu od kuhanog slanutka (vidjet ćete u receptu zašto je bitna) možete dobiti tako da sami skuhate slanutak i koristite tu vodu, a u istu svrhu može poslužiti i vodica od konzerviranog gotovo kupljenog slanutka. Smjesa za palačinke je dostatna za 6 komada, a Iva savjetuje da slobodno udvostručite smjesu ako vam dolaze gosti.

Smjesa za palačinke:
1. tekući sastojci

  • 140 g pečene butternut tikve (izradit u pire)
  • 200 ml biljnog mlijeka (2,8 masnoće) + 150 ml vode (po potrebi dodati još malo vode)
  • 1 žličica tekuće vanilije
  • 2 žlice agava sirupa

2. suhi sastojci

  • 1/2 žličice začina za pitu od bundeve
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 130 g bio bijelog brašna

Aquafaba snijeg (vodica od kuhanog slanutka):

  • 3 žlice aqufabe
  • voda od kuhanog slanutka
  • 1/4 žličice praška za pecivo
  • 1/4 žličice Tapioka praha ili gustina

.) Punjenje ili preljev:
*smjesa je za 2 palačinke

  • Biljni puding 1 žlica vanilija/1 žlica čokolada
  • 2 žličice Annapurna maslaca od indijskih oraščića
  • 1 žlica bobičastog voća
  • Malo biljne bijele čokolade (naribati)

Priprema:

Bundevu operite, prerežite na pola, očistite koštice i stavite peči (u kori) dok ne omekša.
Odvojite dio za palačinke a ostalo iskoristite kao prilog ili za juhu.

Štapnim mikserom usitnite bundevu pa izmiješajte sa svim tekućim sastojcima. Izmiješajte suhe sastojke i sjedinite sa mokrim. Dobro izmiješajte kako ne bi bilo grudica kao za klasične palačinke i ostavite da malo odstoji.

U međuvremenu napravite “snijeg od vode od slanutka ” odnosno “istucite” kao što bi napravili sa bjelanjkom jajeta. Pri tome, u vodu od kuhanog slanutka dodajte prašak za pecivo i tapioku kako bi dobili čvršću smjesu. Ručnim mikserom na najjačoj brzini miksajte skroz dok snijeg ne bude čvrst tako da kad okrenete zdjelu stoji u njoj. Umiješajte lagano u smjesu za palačinke.

Zagrijte malo ulja na tavi te sipajte smjesu tako da prekrije cijelu površinu – onako kako bi radili za klasične palačinke.

Servirajte ih tako da na svaku stavite malo pudinga, šumskog voća, maslaca i malo ribane čokolade.