Panko tofu s namazom od cikle za sve prigode
Kaže Nataša Rajčević s IG profila burbon_i_borovnice kako joj se upravo ovakav tanjur koji često jede kao „to-go“ recept poklopi da ga radi za sva blagdanska druženja. Može proći kao snack za tulume, ali i kao glavno jelo svečanog obiteljskog ručka – izbor je vaš.
Natašin favorit za tofu je već godinama Annapurnin jer ovakvi recepti s tofuom zahtijevaju upravo kvalitetan tofu (očito). Na tanjuru se nalazi još nekoliko komponenta, osim panko tofua i namaza od cikle i slanutka, tu je još crni grah i coleslaw salata, ali slobodno kombinirajte sastojke koji vama odgovaraju. U tome i leži čar ovog recepta.
Potrebni sastojci:
Za 2 velike ili 3 manje porcije.
ZA PANKO TOFU:
- 300 g Annapurna svježi tofu
- 3 žlice brašno po izboru
- 2 dcl vode
- 10-ak žlica panko mrvica
- 1 žlica sezamovih sjemenki
- Začini: sol, češnjak u granulama, chilli pahuljice, origano, dimljena crvena paprika….
- Ulje za prženje
ZA SLAW SALATU:
- Komad ljubičastog kupusa
- Komad zelenog kupusa
- 1 mrkva
- 2 žlice Annapurna tofuneze
- 3 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice jabučnog octa
- Sol
ZA NAMAZ OD CIKLE:
- 200 g kuhanog slanutka
- 1 manja cikla
- Velika žlica tahini namaza
- Sok pola limuna (može i više, po ukusu)
- Mlaz maslinovog ulja
- 1 dcl hladne vode
- Sol po ukusu
OSTALO:
- 200 g crnog graha (kuhanog)
- 200 g šarenih cherry rajčica, narezanih na polovice
- Nekoliko rotkvica, narezanih na tanke kolutove
- 100 g baby salate
Priprema:
PANKO TOFU
Kocku tofua ocijedite tako da ju pritisnete između kuhinjskih ručnika, pa na njega stavite teži predmet i pustite da stoji 5-10 minuta. U dubljoj posudi pomiješajte brašno i vodu kako biste dobili gustu smjesu nalik onoj za američke palačinke. Posolite. U drugoj posudi pomiješajte panko mrvice, sezam i ostale začine koje koristite.
Tofu narežite na odgovarajuće komade te ga začinite solju i dimljenom paprikom ili nekim drugim začinima po vašem izboru. Potom svaki komad ubacite u smjesu brašna i vode, a zatim u smjesu panko mrvica. Pritisnite malo rukama kako bi se sve ravnomjerno obložilo.
Zagrijte ulje na tavi i pržite tofu nekoliko minuta, okrećući ga dok se ne zarumeni sa svake strane.
SLAW SALATA
Na sitno naribajte mrkvu i kupus. U zdjelici pomiješajte majonezu, maslinovo ulje, ocat i sol. Prelijte preko povrća i dobro rashladite.
NAMAZ OD CIKLE
Ciklu prerežite na četvrtine, posolite i prelijte s malo maslinovog ulja pa posložite na lim za pečenje. Pecite na 200 stupnjeva oko pola sata, ovisno o veličini povrća. Cikla bi vam trebala biti dovoljno mekana da ju možete probosti vilicom.
U blender ili multipraktik stavite sve sastojke za namaz i blendajte do glatke teksture. Po potrebi dolijte još malo vode, kako bi vam namaz bio što svilenkastiji. Rezultat će uvelike ovisiti i o jačini/kvaliteti vašeg blendera ili multipraktika. Probajte i po potrebi doradite začinima.
OSTALO
Na dno tanjura razmažite 2 velike žlice namaza od cikle i po želji posložite sve ostale sastoje. Poslužite toplo, a ostatke čuvajte u hladnjaku.