Pašta fažol s tofuom

Pašta fažol s tofuom

Pašta fažol s tofuom

Dok je varivo od graha jelo koje baš svi vole, poznato je kako se uvijek kuha satima u onim ogromnim loncima i znate da ćete ga jesti barem tri dana. Ali ponekad nemamo sate za kuhanje i samo želimo nakon posla skuhati nešto toplo ukusno i zdravo u pola sata. Recept koji vam donosimo, a napravila ga je Nataša Rajčević s IG profila @burbon_i_borovnice u suradnji s Annapurna brendom je savršen baš za takve dane.
Kaže Nataša: „Fažol kao bakin, ali u malo modernijoj verziji. Baka će nam oprostiti i sojin umak. Da zaokružim cijelu priču, koristila sam i tofu kao savršen dodatak ovom varivu. I to moj omiljeni tofu @annapurna.hr pečeni. Super će vam pasati i dimljeni, ali pečeni je zauvijek moj favorit.“

Potrebni sastojci:

  • 1 ljutika (ili ljubičasti luk), nasjeckana
  • 1 crvena paprika, narezana na kockice
  • 1 stabljika celera, narezana na sitno
  • 1 veća mrkva, narezana na manje kockice
  • 400 g graha iz konzerve
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • 100 ml passate ili sjeckane rajčice
  • 2 režnja češnjaka, sitno sjeckana
  • 1 svježi chili (možete koristiti i sušeni), narezan na sitno
  • 1 žlica sitno sjeckanog peršina
  • 700 ml povrtnog temeljca
  • 2 žlice sojinog umaka
  • 100 g tjestenine po izboru
  • 200 g pečenog mariniranog tofua

Priprema:

1. Na malo maslinovog ulja na laganoj vatri dinstajte luk, celer, mrkvu i papriku dok povrće ne omekša, minimalno 10 min. Dodajte 2-3 žlice graha pa ga zgnječite gnječilicom za krumpir. Ovaj korak će lijepo zgusnuti varivo bez korištenja zaprške.
2. Dodajte koncentrat rajčice, češnjak, chili i peršin. Dobro promiješajte pa dodajte ostatak graha. Podlijte povrtnim temeljcem i dodajte sojin umak i passatu. Dovedite do vrenja i kuhajte na laganoj vatri oko 5 min.
3. Dodajte tjesteninu i kuhajte još 10-ak minuta dok tjestenina ne omekša. Ako želite rjeđe varivo, jednostavno dodajte još malo vode ili temeljca.
4. Dok se tjestenina kuha, popržite tofu. Narežite ga na kockice i spržite s obje strane na nekoliko kapi maslinovog ulja.
5. Kad je tjestenina omekšala, probajte pa po potrebi dodajte soli ili papra (ja nisam dodavala sol jer sam koristila sojin umak i povrtni temeljac koji je već bio posoljen). Poslužite odmah, s kockicama poprženog tofua i uz malo kruha.