Rice bowl sa spicy shreeded tofuom
Novi omiljeni način pripreme tofua Nataše Rajčević s IG profila @burbon_i_borovnice je u obliku „shredded tofua“. To ustvari znači da tofu narežete gulilicom za povrće (iako shredded kao naziv zvuči bolje). Dakle, uzmete tofu, dobro ga osušite i doslovno ogulite. To će rezultirati genijalnom hrskavom teksturom. Game changer, vjerujte na riječ. Umak je ovdje sporedan, možete se poigrati raznim verzijama koje vama najviše odgovaraju, kao što je na primjer soja sos, „maple“ umak, umak od rižinog octa, đumbira i slično. Također se možete poigrati i sa sosevima za mariniranje tofua. Mi vam donosimo recept u Natašinoj verziji.
Potrebni sastojci:
- 200 g svježeg tofua
- 2 žlice gustina (ili tapioke)
- Za umak/preljev:
- 2 žlice sojinog umaka
- 1 žlica rižinog octa
- 1 žlica javorovog sirupa
- 1 žlica jalapeno ketchupa (zamijenite sa gochuanom ili nekim chili umakom samo količinu prilagodite ljutini umaka)
- 1 žličica tekućeg dima (ili crvene dimljene paprike)
- Prstohvat 5 spice-a
- 1 režanj češnjaka, nariban
- 1 komadić đumbira, nariban
- 3 žlice vode
Priprema:
1. Tofu obložite kuhinjskim ručnicima pa ocijedite od vode. To ćete najbolje napraviti ako na njega stavite neki teži predmet (npr. tave ili knjige). Ovo možete napraviti i tako da tofu obložen kuhinjskim papirnatim ručnicima jako stisnete rukama, ali za ovaj recept želimo izvući što više vode pa preporučujemo prvu metodu. Nakon 15-ak min ispod teških predmeta, tofu je spreman za sljedeći korak.
2. Uzmite gulilicu za povrće i tofu ogulite na tanke vrpce pa ga ubacite u tanjur u koji ste dodali gustin. Dobro protresite da se svaki komadić obloži.
3. Na tavi zagrijte malo ulja pa ubacite tofu i pržite dok ne pozlati. Zbog gustina, komadići tofua će se lijepiti jedan za drugoga, slobodno ih tokom prženja lagano “razbijte” da ne dobijete samo jedan ogromni hrskavi komad.
4. Pomiješajte sve sastojke za umak i prelijte preko tofua. Pržite još minutu dok se umak ne zgusne pa sklonite s vatre. Poslužite uz povrće ili omiljene žitarice. Nataša je odabrala kuskus, gljive i brokulu.