Puding od tofua s kikirikijem i karamelom
Ponekad nam naprosto ponestane kreativnosti u kuhinji, a najbolje rješenje kako se izvući iz te kreativne kaljuže ponudio je Juraj s IG profila zlicasecera s jednim jednostavnim receptom slastice. Napravio je puding s kikirikijem i preljevom od karamele i kaže da ga je baš ugodno iznenadila kombinacija okusa. A kad su u pitanju maslaci od orašastih plodova, uvijek koristi Annapurna.hr, pa tako niti ovaj put nije bio iznimka, jer su mu stvarno najbolji. Nama je njegova slastica također jedna od boljih.
Dodatne savjete koje Juraj daje su sljedeći: karamela je od kokosovog šećera pa je zato malo tamnija, ali je jednako ukusna; desert je dosta zasitan pa radite manje porcije.
Za puding:
- 300 g Annapurna svilenog tofua
- 100 ml biljnog mlijeka
- 4 žlice maslaca od kikirikija
- 65 g kokosovog šećera
- 2 žlice aru praha
- ½ čajne žličice ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
Za sirup od karamele:
- 85 g kokosovog šećera
- 100 ml biljnog mlijeka
- prstohvat soli
Postupak:
1. Sve sastojke za puding stavite u blender i izblendajte do jednolične smjese.
2. Smjesu prebacite u lonac i kuhajte par minuta dok se ne krene zgušnjavat pa izlijte u
zdjelice i pustite da se skroz ohladi.
3. Sirup od karamele pripremite tako što ćete u loncu zakuhati kokosov šećer s malo
biljnog mlijeka i kuhati na slabom plamenu dok se količina tekućine/smjese ne reducira
i dok ne postigne teksturu i gustoću sirupa. Dodatno će se još stisnuti tijekom hlađenja.
4. Na kraju ohlađeni puding prelijte karamelom u količini koju volite.
Ako vam se karamela previše stisnula, možete je naknadno dodatno zagrijati da postane tekuća kako biste mogli lakše preliti puding.