Stroganoff od seitana i gljiva
Stroganoff je tradicionalno jelo koje se inače u originalnoj verziji radi bez luka i gljiva. Ali kako to obično biva, mnoga tradicionalna jela dobivaju svoje razne inačice, pa je tako Suzana Mušac s profila my_vegan.love napravila vegansku verziju u kojoj dominiraju gljive i luk. Kao zamjenu za meso koristila je seitan od Annapurna proizvođača. Seitan se i inače može koristiti kao zamjena za meso u svim jelima koja se tradicionalno prave od mesa.
Sastojci:
- 200 g mariniranog seitana
- 150 g bukovače
- 100 g smeđih šampinjona
- 1 crveni luk
- 2-3 režnja češnjaka
- 3 žlice soja sosa
- 1 puna žličica slatke dimljene paprike
- 1/2 l povrtnog temeljca
- Sol
- Papar
- Bio vegeta
Umak od indijskog oraščića:
- 100 g indijskog oraščića
- 250 ml vode
- 1,5 žlica nutritivnog kvasca
- 1 žlica sok od limuna
Priprema:
1. Oraščiće potopiti pola sata u vruću vodu, staviti sve sastojke u blender i miksati dok ne dobijete umak bez grudica.
2. Seitan narezati na kockice, smeđe šampinjone na deblje ploške, a bukovače rukama natrgati na komade. Crveni luk i češnjak sitno nasjeckati.
3. Na malo maslinovog ulja popržiti seitan. Izvaditi ga sa strane i na toj masnoći dinstati crveni luk pa dodati gljive. Kada malo povenu, dodati češnjak i začine, sol, papar, bio vegetu (nemojte pretjerivati, temeljac je već začinjen), dimljenu papriku i soja sos. Promiješajte da sve dobro upije začine, vratite seitan i dinstajte sve još par minuta na laganoj vatri.
4. Zatim ulijte povrtni temeljac, a kada provre dodajte umak od oraščića i kuhajte dok se ne zgusne (vrlo brzo postane gusti kremasti umak). Provjerite okuse, po potrebi dodajte još nešto od začina.
5. Poslužite s prilogom po želji uz dodatak bučinog ulja. Moj prijedlog su njoki od butternut tikve, a jako lijepo paše i tjestenina.