Torta od lješnjaka s nadjevom od višanja

Torta od lješnjaka s nadjevom od višanja

Torta od lješnjaka s nadjevom od višanja za koju vam ne treba niti pećnica niti puno vremena

Juraj čije slastice dobro poznaju svi koji posjećuju specialty caffe u Zagrebu naziva Filteraj (jer ih radi za njih) kaže da stvarno izbjegava paliti pećnicu ljeti, ali teško se odriče slatkog, pa sreću pronalazi u sirovim kolačima ili tortama bez pečenja, koje su još uz to brzo gotove.

Jedna od takvih je i ova delicija u obliku torte bogatog okusa lješnjaka kojoj kiselkaste višnje daju baš onaj osvježavajući kick koji joj treba. Zapratite Juraja na njegovom IG profilu pod nazivom zlicasecera za još divnih recepata.

Za bazu:

  • 150 g bezglutenskih keksa
  • 3 žlice otopljenog kokosovog ulja
  • Prstohvat soli

Za kremu:

  • kantica kokosovog mlijeka, samo čvrsti dio (400 ml)
  • 70 g prženih, oguljenih i namočenih lješnjaka*
  • 4 žlice Annapurna maslaca od lješnjaka
  • 3 žlice sirupa od datulja (može i javorov sirup)
  • 100 g tamne čokolade
  • 3 – 4 žlice otopljenog kokosovog ulja
  • 1 čajna žličica vanilije

Za nadjev:

  • 200 g višanja
  • 3 žlice sirupa od datulja ili javorovog sirupa

Postupak:

1. U sjeckalici, multipraktiku ili blenderu sameljite kekse i prstohvat soli pa im dodajte rastopljeno kokosovo ulje i kratko propulsirajte dok se smjesa ne krene lijepiti pa je utisnite u kalup i stavite u hladnjak dok radite kremu.

2. Na pari otopite tamnu čokoladu pa je skupa s ostalim sastojcima za kremu izblendajte u blenderu dok ne dobijete finu, glatku smjesu, koju ćete potom izliti u kalup i pustiti da se dobro stisne u hladnjaku.

*Ne morate koristiti pržene lješnjake. Ja sam ih već imao spremne od ranije pa sam ih iskoristio jer imaju puno jači okus, ali kako stvarno ne biste morali paliti pećnicu, možete koristiti i sirove. Bitno je da su oguljeni jer im je ovojnica gorka pa bi moglo znatno utjecati na okus. Koru ćete im lako skinuti ako ih kratko blanširate. Možete ih i skroz izbaciti iz recepta, ali u tom slučaju povećajte količinu maslaca od lješnjaka.

3. Nadjev od višanja napravite tako što ćete 200 grama višanja (mogu biti i smrznute) kuhati desetak minuta sa sladilom po izboru. Juraj je koristio sirup od datulja, ali možete koristiti i javorov sirup, eritrit, kokosov, smeđi ili obični bijeli šećer. Kuhajte ih dok ne dobijete teksturu gušćeg kompota. Pričekajte da se malo ohladi pa prelijte preko torte i vratite u hladnjak da se sve skupa dobro ohladi.

4. Po želji tortu na kraju pospite i ukrasite sjeckanim lješnjacima.