Tri zobene kaše dostojne popularnih slastica
Tko voli zobene kaše, zna da ih se može napraviti u toliko puno verzija s tolikim raznim dodacima. Suzana Mušac s IG profila my_vegan.love se odlučila na verzije zobenih kaša koje podsjećaju na popularne i poznate slastice poput Snickersa, Raffaello i Ferrero Rocher kuglica. Koliko zvuče dobro, toliko još bolje izgledaju, a mi sami ne znamo na koju bi se prvo odlučili. Nadamo se da čete ih sve isprobati.
-
1.) Snickers zobena kaša
Sastojci za bazu:- 80 g brašna zobenih pahuljica (Suzana ih kupi sitne i u sjeckalici samelje u brašno)
- 300 ml zobenog mlijeka
- 1 žličica šećera kokosovog cvijeta (ili prilagodite svom ukusu)
Sastojci za preljev od karamele:
- 1 žlica @annapurna.hr maslaca od kikirikija
- 4,5 žlice zobenog mlijeka
- 2 žličice sirupa od datulja (može i nekog drugog, npr. šećera kokosovog cvijeta)
Ostali sastojci:
- Malo neslanog suho prženog kikirikija
- 20-30 g tamne čokolade (Suzana je koristila 70%)
Priprema:
Čokoladu otopite na pari, za karamelu pomiješajte sve sastojke i miješajte dok ne dobijete glatku kremu (količinu mlijeka prilagodite ako radite s nekim drugim maslacem, količina mlijeka ovisi o gustoći maslaca).
U posudi zagrijte mlijeko, u toplo mlijeko stavite brašno zobenih pahuljica i šećer, miješajte stalno dok ne dobijete gustu kremastu strukturu. Prebacite je u zdjelicu. Preko stavite karamelu, pospite nasjeckanim kikirikijem i prelijte rastopljenom čokoladom. -
Sastojci:
300 ml biljnog mlijeka
70 g lješnjaka
40 g zobenog brašna
3 žlice Muscovado tamnog šećera
2 žlice kakao praha
50 g tamne čokolade ili čokolade za kuhanjePriprema:
Lješnjake tostirajte u pećnici na 180 stupnjeva 8-10 minuta, očistite ih. 25 g sameljite što sitnije i pomiješajte sa zobenim brašnom, šećerom i kakao prahom. Zagrijte mlijeko, smanjite vatru, dodajte smjesu u mlijeko i ručnom miješalicom stalno miješajte dok se smjesa ne zgusne.
Prebacite je u zdjelicu.
Ostatak lješnjaka grubo nasjeckajte, pospite po vrhu i prelijte rastopljenom čokoladom i razmažite da dobijete izgled originala. Po želji dodatno pospite lješnjak po vrhu. Ostavite da malo odmori i uživajte! -
Sastojci:
300 ml kokosovog mlijeka iz konzerve
25 g brašna zobenih pahuljica
25 g kokosovog brašna (mrvica)
2 žlice agavinog sirupa
1 žličica arome vanilije
25 g badema (potopiti minutu u vruću vodu i skinuti kožicu)
50 g veganske bijele čokoladePriprema:
Ugrijte kokosovo mlijeko u koje ste dodali agavin sirup i aromu vanilije, u toplo mlijeko dodajte brašno zobenih pahuljica i kokosovo brašno, miješajte dok se smjesa ne zgusne. Prebacite je u zdjelicu. Pospite grubo nasjeckanim komadićima badema i prelijte rastopljenom bijelom čokoladom. Po želji dodatno po vrhu pospite kokosovog brašna.