Veganski Quiche Lorraine

Veganski Quiche Lorraine

Veganski Quiche Lorraine

Veganski Quiche Lorraine

Quiche Lorraine kombinacija je ukusne prhke podloge za pitu koja je punjenja kremom od jaja. Ovo slano jelo je porijeklom iz regije Lorraine u sjeveroistočnoj Francuskoj. Iva s IG profila zeleni_zivot_vege_mama napravila je jelo u vegansko/vegetarijanskoj verziji (može se napraviti u obje varijante). Osim što je metodom isprobavanja i pokušaja pronašla svoj idealan i lak način izrade prhkog tijesta, donosi nam i recept za izradu „veganskog jaja“. A tajna da dobijete prhko tijesto leži u kockici leda. To je trik koji Iva inače koristi i pri izradi kremastog humusa. I eto magične kombinacije. Uživajte!

Sastojci za kremasto punjenje:

  • 100 g mladog špinata
  • 1 pakiranje (200 g) dimljenog Annapurna tofua
  • 1 mali poriluk (sitno narezati)
  • 1/2 crvenog luka
  • 1 žlica tamarija ili soya Sosa
  • 1/4 žličice muškatnog oraščića
  • 1/2 žličice kurkume
  • Malo papra
  • 1/2 žličice soli
  • 1/2 žličice sušenog češnjaka
  • 1 žličica sušenog vlasca
  • 1 žlica nutritivnog kvasca (sirasti okus)

Sastojci za #vegansko jaje”:

  • 120 g brašna od slanutka
  • 500 ml vode
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • *Mozzarella koja može biti u veganskoj verziji
  • ** vrhnje za kuhanje u veganskoj verziji (ovisno o vašim željama)

Sastojci za tijesto:

  • 280 g bio brašna (glatkog)
  • 120 g alsan vegan maslaca
  • 1 žličica soli
  • 1 žlica šećera
  • 110 ml hladne vode + 1 kocka leda

Priprema:

1. U multipraktik stavite brašno, sol, šećer pa zatim maslac (omekšan) i pustiti da se prvo malo provrti dok se ne dobije mrvičasta struktura. Zatim uliti vodu i ubaciti 1 kocku leda – odlično će formirati tijesto u kuglu.
2. Razvaljajte tijesto što više možete da prati oblik posude za kalup.
3. Nauljite ili obložite kalup za quiche i stavite tijesto tako da ispuni i rubove posude, zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva, vilicom probodite tijesto na više mjesta te stavite da se peče 15 minuta.
4. Na malo ulja propržite luk, poriluk, tofu i dodajte tamari pa na kraju špinat dok ne povene. Sve stavite na polu pečeno tijesto.
5. U većoj posudi pjenjačom ili električnom mutilicom pomiješajte brašno od slanutka, vodu i ulje te dodajte začine.
6. Prelijte ravnomjerno “jaje” po podlozi od tofua i luka. Dodajte malo Mozzarelle i malo vrhnja za kuhanje na vrh quicha za bolju teksturu.
7. Pecite 30 minuta na 200 stupnjeva dok ne dobijete lijepu koricu na vrhu.