Galetta s tofuom i šparogama
Dok je vrijeme provodila na moru, Ana Verbanac s IG profila siroveslasti kaže da je svaki slobodan trenutak iskoristila za lunjanje šumom i branje šparoga sa svojom obitelji. Obožava ih na sve moguće načine, a u nastavku ide ideja za jednu proljetnu galettu s tofuom i šparogama.
Tijesto:
- 200 gr pirovog brašna
- 110 gr maslaca
- 150 gr nahranjenog pa ohlađenog startera
- Žlica jabučnog octa
- Žličica soli
Nadjev:
- 200 gr tofua
- 150 ml vode
- 2 češnja češnjaka
- 2 žlice prehrambenog kvasca
- Žlica soka od limuna
- Žlica maslinovog ulja
- Žlica tapioke
- Sol, papar
- 1 poriluk
- Žlica sjeckanog medvjeđeg luka
- Šparoge
Priprema:
1. Pomiješati brašno i maslac pa potom dodati ostale sastojke i zamijesiti tijesto.
2. Zamotati u plastičnu foliju i staviti u hladnjak nekoliko sati ili preko noći. Razvaljati tanko pa opet na kratko staviti u frižider dok pripremite nadjev.
3. Sve sastojke za nadjev u blenderu izraditi u glatku kremu.
4. Poriluk narezati na kolutiće. Šparogama odlomiti mekani dio, vrhove ostaviti za posložiti na vrh. Na razvaljano tijesto staviti narezani poriluk, medvjeđi luk i šparoge pa preko svega staviti nadjev. Na vrh posložiti vrhove šparoga. Staviti još 10-ak minuta u frižider.
5. Prije pečenja zaliti s malo maslinovog ulja, dodati još začinskog bilja i peći oko 35 min na 200°C.
P.s. Kad prođe sezona šparoga, jako je fina i s tikvicama, isprobano nekoliko puta već!