Krema od tofua s glaziranom mrkvom
Možda radni naziv recepta “tofu i mrkva” neće „izazvati sline“, ali ova kombinacija koju je napravila Martina Đođo s IG profila cookie.djo sigurno hoće. Spoj tekstura i okusa je baš igra za nepce, a ako još servirate jelo kao i Martina – krema od tofua s glaziranim mrkvama, domaćim pestom i pinjolima, vaši ukućani i gosti će biti jako zadovoljni. Naravno da možete ove komponente poslužiti i same za sebe ili u nekim drugim kombinacijama, u svim varijantama će super izgledati na stolu.
Sastojci za tofu:
- 200 g svježeg tofua
- 100 ml maslinovog ulja
- 50 ml limunovog soka
- malo svježe mljevenog papra
- pola žličice soli
- oko 50 ml vode
Sastojci za mrkvice:
- 4 mrkve
- malo soli i voda
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice smeđeg šećera
Priprema:
1. Tofu ne treba cijediti, samo natrgati u blender ili multipraktik. Dodati limunov sok, sol i papar pa uključiti blender. Ulje dodavati tijekom blendanja kako bi smjesa postajala što kremastija. Vodu dodavati ako vam tofu ne izgleda dovoljno kremasto nakon dodavanja ulja – to će najviše ovisiti o tome koliko vode sami tofu ima. U receptu je dodano oko 50 ml.
2. Mrkvice oguliti i narezati na komade veličine zalogaja. U loncu ugrijati vodu s malo soli pa ubaciti mrkve. Kad voda prokuha, kuhati još 10 minuta. Zatim ugasiti i ocijediti. Na tavi ugrijati maslinovo ulje i smeđi šećer. Kad se šećer počne topiti ubaciti mrkvice, dobro ih umiješati u smjesu i pustiti da se zapeku sa svake strane dok ne dobiju smećkastu koricu.
3. Poslužiti ovako efektno zajedno ili u bilo kojoj drugoj originalnoj kombi.