Ljeto na tanjuru u obliku bruncha
Kad vam treba brzi, fini, kreativni i super friendly lagani obrok između dva glavna obroka, zavirite u ovaj recept za brunch koji je inspiriran ljetom na tanjuru, a recept donosi Iva Janeš s IG profila zeleni_zivot_vege_mama.
Sastojci za pečenje patlidžana u tempuri:
- 1 manji patlidžan/tikvica
- Sol
- 4 žlice brašna
- Soda bikarbona
- 13-15 žlica vode
- *limeta za poškropiti pečeni patlidžan/ tikvice
Sastojci za dressing:
- 1 svježi tofu
- 4 žlice jogurta (veganski grčki)
- 1/4 žličice senfa
- 1/2 limuna
- Sol i papar
- 1 režanj češnjaka
Sastojci za salatu:
- 1 veći sitno rezani krastavac
- 1 veća sitno ribana mrkva
- 1 manji sitno rezani ljubičasti luk
- 1 veća sitno rezana crvena paprika
- 1 sitno rezani celer – stabljika
- Svježe lišće mrkve ili peršina ili vlasac ili kopar
Sastojci za pripremu seitana:
- 1 tanko rezani dimljeni seitan
- 1 -2 žlice tamarija + malo vode
- 1/4 žličice sušenog češnjaka
- 1/4 žličice crvene slatke paprike
Postupak:
1. Patlidžan/ tikvicu narežite (uzdužno) na tanke okrugle šnite i posolite da otpusti vodu. Pobrišite ubrusom prije stavljana u tempuru.
2. Pomiješajte sve sastojke kako bi dobili gušću smjesu kao za palačinke.
3. Patlidžan/tikvicu umočite u tempuru i odmah stavite na zagrijano ulje (okrenite kada se jedna strana dobro zapeče) te ih ocijedite od viška ulja na ubrusu.
4. U blender stavite sve sastojke za dressing.
5. Povrće narežete na sitno i pomiješajte s dressingom. Dodatno začinite po potrebi.
6. Seitan narežite na tanje šnite. Pomiješajte tamari i začine. Na malo maslinovog ulja stavite seitan da se kratko zapeče, prelijte tamarijem i ostavite da se još kratko zapeče.
7. Servirajte na zelenoj podlozi (rikula, salata, matovilac) i dodajte krišku limete sa strane.