Ljeto na tanjuru u obliku bruncha

Ljeto na tanjuru u obliku bruncha

Ljeto na tanjuru u obliku bruncha

Kad vam treba brzi, fini, kreativni i super friendly lagani obrok između dva glavna obroka, zavirite u ovaj recept za brunch koji je inspiriran ljetom na tanjuru, a recept donosi Iva Janeš s IG profila zeleni_zivot_vege_mama.

Sastojci za pečenje patlidžana u tempuri:

  • 1 manji patlidžan/tikvica
  • Sol
  • 4 žlice brašna
  • Soda bikarbona
  • 13-15 žlica vode
  • *limeta za poškropiti pečeni patlidžan/ tikvice

Sastojci za dressing:

  • 1 svježi tofu
  • 4 žlice jogurta (veganski grčki)
  • 1/4 žličice senfa
  • 1/2 limuna
  • Sol i papar
  • 1 režanj češnjaka

Sastojci za salatu:

  • 1 veći sitno rezani krastavac
  • 1 veća sitno ribana mrkva
  • 1 manji sitno rezani ljubičasti luk
  • 1 veća sitno rezana crvena paprika
  • 1 sitno rezani celer – stabljika
  • Svježe lišće mrkve ili peršina ili vlasac ili kopar

Sastojci za pripremu seitana:

  • 1 tanko rezani dimljeni seitan
  • 1 -2 žlice tamarija + malo vode
  • 1/4 žličice sušenog češnjaka
  • 1/4 žličice crvene slatke paprike

Postupak:

1. Patlidžan/ tikvicu narežite (uzdužno) na tanke okrugle šnite i posolite da otpusti vodu. Pobrišite ubrusom prije stavljana u tempuru.
2. Pomiješajte sve sastojke kako bi dobili gušću smjesu kao za palačinke.
3. Patlidžan/tikvicu umočite u tempuru i odmah stavite na zagrijano ulje (okrenite kada se jedna strana dobro zapeče) te ih ocijedite od viška ulja na ubrusu.
4. U blender stavite sve sastojke za dressing.
5. Povrće narežete na sitno i pomiješajte s dressingom. Dodatno začinite po potrebi.
6. Seitan narežite na tanje šnite. Pomiješajte tamari i začine. Na malo maslinovog ulja stavite seitan da se kratko zapeče, prelijte tamarijem i ostavite da se još kratko zapeče.
7. Servirajte na zelenoj podlozi (rikula, salata, matovilac) i dodajte krišku limete sa strane.