Proteinske školjkice s tofu punjenjem

Proteinske školjkice s tofu punjenjem

Proteinske školjkice s tofu punjenjem

Proteinske školjkice s tofu punjenjem

Tijesto za ove pogačice u obliku školjkica radi se u potpunosti od sjemenki. Melita koja je pripremila recept kaže da joj je baš fora kada ovako spremi pogačice – ona se raduje prhkom omotaču koji se dobije nakon pečenja, a njena djeca se raduju iznenađenju unutra. Inspiraciju za ovaj recept bezglutenskih školjkica dala je Marina Brekalo koja je poznata po sirovoj i veganskoj prehrani. Svakako jedan drugačiji recept kojem se i mi veselimo za isprobati. Za još inspiracija bezglutenskih jela posjetite Melitin Instagram profil @kuhas_melita.

Mjera je čaša od 2 dcl.

Sastojci za tijesto:

  • 1 čaša bučinih sjemenki (150 g)
  • 1 čaša zobenih pahuljica (100 g)
  • 1/2 čaše zlatnog lana (100 g)
  • 2 vrh jušne žlice psylium ljuskica (30 g)
  • 1 čaša vode
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žličica soli

Sastojci za nadjev:

  • 150 g Annapurna tofua (svježeg ili dimljenog)
  • 4 do 5 listova blitve
  • 1/2 čaše grčkog veganskog jogurta
  • 1/4 čaše prehrambenog nutritivnog kvasca
  • 1 žličica soli (može i malo bijelog papra)

Priprema:

1. Samljeti lan, bučine i zobene pahuljice u brašno.
2. Sjediniti i umijesiti sa svim ostalim sastojcima za “tijesto”.
3. Staviti smjesu na mirovanje u nekoj staklenoj posudi da se ne suši. Dodanu gustoću će dobiti bujanjem psylliuma.
4. Pripremiti punjenje te sve ubaciti u sjeckalicu i ostaviti sa strane, uključiti pećnicu na 190 °C.
5. Razvaljati tijesto na debljinu cca 3 do 4 mm. Volim podlogu posutu s malo mljevenih zobenih i sjemenkama crnog i bijelog sezama. Potom izrezati krugove promjera 10 cm i puniti ih žličicom smjese za nadjev.
6. Zatvoriti školjkice prstima ili pomoću vilice. Staviti da se peče na 190 °C oko 25 minuta.
Pečene pošpricati s malo maslinovog ulja.

Za završnu zlatnu boju možete pomiješati grčki jogurt s par kapi maslinovog ulja i kurkume (na vrh noža) te na kraju premazati školjkice.