Tofu Acevichado—svježa, lagana i ukusna salata inspirirana Ceviche receptom
Tofu Acevichado je svježa, lagana i ukusna salata inspirirana receptom za Ceviche, jednim od peruanskih tradicionalnih jela koje se radi od ribe ili morskih plodova. Ovaj recept je ipak s velikim pomakom jer kuhanje je za igru i smišljanje bezbrojnih kombinacija, a tako tvrdi i Vania Ardiles Perić s IG profila rockyourgreens rođena Čileanka s boravištem u Hrvatskoj. Vania kaže da je za ovaj recept koristila biljne proteine i zdrave masti pa je ovo jelo pogodno za vegane i vegetarijance.
Sastojci
- blok Annapurna svježeg tofua
- 1/2 manjeg crvenog luka sitno narezanog
- avokado, narezan na kockice
- 100 grama gljiva, narezanih na kockice
- 2 žličice naribanog đumbira
- 2 limete (sok)
- list nori- prepečen u tavi i narezan na male komadiće.
- 2 pune žlice sitno nasjeckanog lista korijandera
- 400 ml kokosovog mlijeka (iz limenke)
- 1/2 žličice soli
- Crni papar
- Za ukrašavanje: kukuruz i nasjeckani korijander
Postupak:
1. Prvo počnite s izradom preljeva. Pomiješajte kokosovo mlijeko, sok limete, đumbir, crveni luk, nori, sol i papar. Čuvajte u posudi u hladnjaku dok pripremate povrće.
2. Tofu narežite na sitne kockice, a isto učinite s gljivama i avokadom.
3. U preljev zatim ubacite povrće i ostavite da se marinira u hladnjaku najmanje 2 sata (što više, to bolje) da se svi okusi intenzivnije osjete.
4. Kada bude spremno za jelo, stavite ga na tanjur i ukrasite korijanderom i kukuruzom. Vania je za ovu salatu prepekla dijelove tortilja da ih upotrijebi kao krekere.
SAVJET:
Također možete koristiti nori čips ili alge kako biste ovom receptu dodali malo morskog/ribljeg okusa.