Tofu matcha sladoled by Maja Medved

Tofu matcha sladoled by Maja Medved

Tofu matcha sladoled by Maja Medved

Maja Medved kaže da je plant based prehrana za nju novost, ali kada malo bolje razmisli, misli da joj je bila suđena. Uvijek se najviše veseli salatama i povrću, smočnica joj je uvijek puna mahunarki i žitarica, hladnjak zelenjave, a zamrzivač smrznutog povrća.

Za izradu veganskog sladoleda uvijek možete koristiti polugotove pripravke poput veganskog vrhnja za šlag ili kondenzirano mlijeko ili čokoladu, šećer i razne posipe… Ali Maja je htjela sa što manje sastojaka koji su svima dostupni te na potpuno zdravi način dobiti boju, okus, kremoznost, masnoće, slatkoću, kiselost, hrskavost, orašastost i proteine – kako bi vas i sebe potaknula na razmišljanje o tome što želimo od nekog obroka i kako da do toga dođemo na najzdraviji način!

U suradnji s Majom s IG profila beauty.licious.life donosimo stoga ovaj prezanimljivi recept za tofu matcha sladoled. Količina je okvirno 800 ml, odnosno za 4 osobe.

Sastojci:

  • 2 paketa svježeg tofua 200 g
  • 1 avokado
  • 400 ml biljnog mlijeka
  • 1 žlica vanilije
  • 8-10 žlica zaslađivača po izboru
  • 1 žlica matcha čaja

Postupak:

1. Sve sastojke izmiksati, pa uliti u kalup.
2. Prošarati džemom od jagoda (sa smanjenim udjelom šećera) i maslacem od badema pa staviti u zamrzivač na 8 sati ili preko noći.
3. Tu možete stati, no Maja je napravila još jednu istu takvu smjesu, izlila je na prvu pa dodatno ukrasila matchom i pistacijama.
4. Najbolje bi bilo pustiti sladoled da se postepeno i što ravnomjernije odmrzne u hladnjaku. (Ovom Majinom je trebalo pola dana, ali treba uzeti u obzir da je ona imala duplu smjesu.)
5. Jednom kada je dosegao optimalnu temperaturu, možete ga poslužiti uz žlicu džema i maslaca od badema te posuti sjeckanim pistacijama.

Možete se poigrati i drugim sastojcima te koristiti zamrznuto voće, kakao i maslace od orašastih plodova za smjesu ili ju prošarajte zdravim namazom od čokolade, sirupom od datulja, pospite granolom… Ideja ima napretek, samo budite kreativni!